Wykonanie
Na rynku pojawiły się już pierwsze,polskie
jabłka,a jak są
jabłka,to musi być szarlotka.Wiecie,,,straszny ze mnie łasuch...:DSkładniki:2 budynie
waniliowe3 szklanki
mąki3 szklanki
mleka1 kg
jabłek1
jajko2
żółtka1
margaryna3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
śmietany1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ
mąki,
margaryny,
żółtek,
jajka,
cukru,
śmietany i
proszku do pieczenia zagnieć ciasto.Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki,drugą część rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia.Ugotuj budynie i odstaw na bok.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.Przełóż na ciasto.
Jabłka przykryj
budyniem. Na wierzch zetrzyj schłodzone ciasto.Piecz w 200 C przez ok 45 minut