Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z
budyniem. Ciasto jest lekkie, proste do zrobienia i bardzo dobre.
Składniki:250 g
mąki80 g
cukrupłaska łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią8 g (pół małej paczki)
proszku do pieczenia80 g
margaryny2 łyżki
śmietany1
jajko3 czubate łyżki
bułki tartej1 kg
jabłek2 budynie
śmietankowe bez
cukru4 czubate łyżki
cukru (do budyniu)650 ml
mleka (do budyniu)
cukier puder do oprószenia ciastaWykonanie:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki
margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach.Dodajemy
śmietanę oraz
jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy).3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.Tortownicę z
ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).W tym czasie przygotowujemy
budyń i
jabłka.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej
mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml
mleka.Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto.Posypujemy je równomiernie
bułką tartą, rozkładamy
jabłka i całość pokrywamy gorącym
budyniem.Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo
daje rwać na małe kawałeczki.Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)Ciasto dołączam do akcji kulinarnych: