ßßß
Tradycyjny keks nic dodać nic ująć ;) i co się tu dużo rozpisywać :)Keks:250g margaryny3 szklanki mąki1 szklanka cukru5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaSzczypta soliokoło szklanka bakalii (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.)¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki)*można dodać 1 łyżkę suchego maku*ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladęLukier:ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukierMargarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut.Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder z mlekiem.
R E K L A M A