ßßß
Cookit - przepis na Keks z bakaliami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Keks z bakaliami
Składniki
Margaryna
Mąka
Cukier
Jajko
Proszek do pieczenia
Sól
Rodzynki
Mak
Cukier puder
Mleko
Lukier
Wykonanie
Tradycyjny keks nic dodać nic ująć ;) i co się tu dużo rozpisywać :)Keks:250g
margaryny
3 szklanki
mąki
1 szklanka
cukru
5
jajek
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Szczypta
soli
około szklanka
bakalii
(
orzechów
,
migdałów
,
skórki pomarańczowej
,
śliwek
, fig etc.)¾ szklanki
rodzynek
(+ 1 łyżka
mąki
)*można dodać 1 łyżkę suchego
maku
*ewentualnie pokrojoną w kosteczki
czekoladę
Lukier
:ok. 4 łyżek
cukru pudru
+ 3 łyżeczki
mleka
na
lukier
Margarynę
ucieramy z
cukrem
na pianę dodając kolejno
jajka
,
proszek do pieczenia
,
mąkę
i
sól
.
Bakalie
kroimy.
Rodzynki
przelewamy
wodą
i przesypujemy
mąką
. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką
blaszki keksówki.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut.Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką
cukier puder
z
mlekiem
.
R E K L A M A
Źródło:
http://smakowyraj.blogspot.com/2012/04/keks-z-bakaliami.html
Przepisy powiązane
Placek z owocami
Placek z owocami
Placek z owocami
Placek z owocami
Drożdżowe serduszka
Składniki powiązane (0)