Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa makowa 1 puszka
mąka 1 szklanek
mleko 0,25 szklanek
margaryna 50 gramów
żółtka 2 sztuk
drożdże 15 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
olej 0,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
lukier 1 sztuk
skórka pomaranczowa kandyzowana według uznaniaWykonanie:Ciasto:
drożdże rozpuścić z
cukrem i
mlekiem, po kilkunastu minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczona
margarynę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek i rozprowadzić na nim masę
makową. Placek z masą zrolować i zawinąć w pergamin posmarowany
margaryną. Umieścić w blaszce i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony makowiec ozdobić lukrem, przygotowanym w/g opisu na opakowaniu i udekorować
skórka pomarańczową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: