ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasa makowa 1 puszkamąka 1 szklanekmleko 0,25 szklanekmargaryna 50 gramówżółtka 2 sztukdrożdże 15 gramówcukier 2 łyżek stołowycholej 0,5 łyżek stołowychsól 1 szczyptacukier waniliowy 1 sztuklukier 1 sztukskórka pomaranczowa kandyzowana według uznaniaWykonanie:Ciasto: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczona margarynę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek i rozprowadzić na nim masę makową. Placek z masą zrolować i zawinąć w pergamin posmarowany margaryną. Umieścić w blaszce i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony makowiec ozdobić lukrem, przygotowanym w/g opisu na opakowaniu i udekorować skórka pomarańczową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: