Wykonanie
Zapomniałam o tych bułeczkach, ale dzisiaj znowu
mogę się nimi cieszyć. Dla mnie najlepsze są gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika (wiem, że to niezdrowe...). Są malutkie, dlatego świetnie nadają się do jako przekąska gdzieś poza domem :-) Poza tym, zobaczcie, jak ładnie wyglądają z tymi brązowymi spiralkamii!★
Cynamonki ★Składniki:50 g
drożdży1 szkl.
mleka- letniego2 łyżki
oleju2-3 łyżki
cukru3 łyżki
cukru waniliowego2
żółtka3 szkl.
mąkiszczypta
soli+ paczka
cynamonu z 2-3 łyżkami
cukruPostępujemy jak przy każdym cieście
drożdżowym.
Drożdże wymieszać z łyżką
cukru,
mąki i odrobiną
mleka. Pozostawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać zaczyn z resztą składników i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Posypać je
mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 -3 części, każdą cienko rozwałkować i dokładnie posypać
cynamonem z
cukrem. Zawinąć w rulon i pokroić na małe kawałki. Przed pieczeniem posmarować je
białkiem.
Cynamonki piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.