ßßß
Zapomniałam o tych bułeczkach, ale dzisiaj znowu mogę się nimi cieszyć. Dla mnie najlepsze są gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika (wiem, że to niezdrowe...). Są malutkie, dlatego świetnie nadają się do jako przekąska gdzieś poza domem :-) Poza tym, zobaczcie, jak ładnie wyglądają z tymi brązowymi spiralkamii!★ Cynamonki ★Składniki:50 g drożdży1 szkl. mleka- letniego2 łyżki oleju2-3 łyżki cukru3 łyżki cukru waniliowego2 żółtka3 szkl. mąkiszczypta soli+ paczka cynamonu z 2-3 łyżkami cukruPostępujemy jak przy każdym cieście drożdżowym.Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Pozostawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać zaczyn z resztą składników i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Posypać je mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 -3 części, każdą cienko rozwałkować i dokładnie posypać cynamonem z cukrem. Zawinąć w rulon i pokroić na małe kawałki. Przed pieczeniem posmarować je białkiem. Cynamonki piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.