ßßß
            
        
Składniki:30 g świeżych drożdży1 szklanka ciepłego mleka2-2,5 szklanki mąki3 żółtka2 łyżki cukruszczypta soli4 łyżki miękkiego masłaolej do smażenialukierWykonanie:Drożdże rozpuść w 3/4 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 3/4 szklanki mąki i wymieszaj całość. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na ok 30 minut. Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałe składniki. W razie potrzeby użyj nieco więcej mąki. Wyrób ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto lekko rozwałkuj i przygotuj duży kubek (lub coś podobnego- ja użyłam kieliszka do martini:)) i kieliszek. Wycinaj duże koło a w nim mniejsze. Skrawki ciasta zagnieć ponownie i formuj kolejne donaty. Aż do zużycia ciasta. Rozgrzej olej w głębszym naczyniu. Smaż donaty z obu stron na złoty kolor. Polej lukrem. Możesz posypać je kolorową posypką. Moje nie doczekały:)Smacznego!