Wykonanie
"Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna
cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.

Składniki:8 szklanek
mąki10 dag
drożdży1 szklanka
cukru5
żółtek1
jajko0,5 kostki
margaryny5 łyżek
oleju1-2 paczki
cukru waniliowego2 łyżki
spirytusu2 szklanki
mlekaszczypta
soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę
cukru, 1,5 szklanki
mleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i
jajko ucieramy z
cukrem, dodajemy
mąkę i
cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część
mleka, rozpuszczoną schłodzoną
margarynę i
spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy
marmoladą i smażymy na rozgrzanym
oleju.Po wystygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!


