ßßß Cookit - przepis na Krem z marchewki

Krem z marchewki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 4 sztuk
cebula 2 sztuk
seler naciowy 2 łodyga
imbir (3cm)1 sztuk
bulion drobiowy 5 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
curry 1 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jogurt naturalny 0,5 szklanek
szczypiorek 0,5 pęczek
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać. Oczyszczoną marchewkę pokroić w kostkę, a imbir zetrzeć. Opłukany seler też rozdrobnić. W garnku stopić masło, wrzucić warzywa i dusić 5 minut. Mieszając, dosypać słodką oraz ostra paprykę i curry. Chwile jeszcze dusić i wlać bulion drobiowy (może być z kostki). Gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut, na małym ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Opłukany, osuszony szczypiorek posiekać (kilka zostawić do dekoracji). Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Krem rozlać do kokilek i przed podaniem na wierzchu każdej porcji zrobić duży kleks jogurtowy. Lekko zamieszać widelce, aby powstał wzorek i udekorować szczypiorkiem.
Uwagi:
Szczypiorek mozż zastąpić koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10614/Krem-z-marchewki