Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 4 sztuk
cebula 2 sztuk
seler naciowy 2 łodyga
imbir (3cm)1 sztuk
bulion drobiowy 5 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
curry 1 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jogurt naturalny 0,5 szklanek
szczypiorek 0,5 pęczekWykonanie:Oczyszczoną
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Oczyszczoną
marchewkę pokroić w kostkę, a
imbir zetrzeć. Opłukany
seler też rozdrobnić. W garnku stopić
masło, wrzucić warzywa i dusić 5 minut. Mieszając, dosypać słodką oraz
ostra paprykę i
curry. Chwile jeszcze dusić i wlać
bulion drobiowy (może być z kostki). Gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut, na małym ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Opłukany, osuszony
szczypiorek posiekać (kilka zostawić do dekoracji).
Jogurt wymieszać z posiekanym
szczypiorkiem. Krem rozlać do kokilek i przed podaniem na wierzchu każdej porcji zrobić duży kleks
jogurtowy. Lekko zamieszać widelce, aby powstał wzorek i udekorować
szczypiorkiem.Uwagi:
Szczypiorek mozż zastąpić
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: