ßßß Cookit - przepis na Zupa marchwiowa z chilli i selerem naciowym

Zupa marchwiowa z chilli i selerem naciowym

nazwa

Wykonanie

Zupa ta spełniła wszystkie moje zachcianki - jest soczyście pomarańczowa, słodka z budzącą się po chwili nutą chilli i imbiru. Rozgrzewa i poprawia humor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy!
Składniki
-6 dużych marchwi
-3 łodygi selera naciowego
-mały kawałek świeżego imbiru
-2 cebule
-ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-łyzeczka curry
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-2 l bulionu
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypioru
-sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa umyć i obrać. Pokroić. Czosnek, cebulę i imbir posiekać. Poddusić na rozgrzanym w garnku maśle. Dodać pokrojone wcześniej warzywa i podsmażyć ok 5 minut. Posypać curry i paprykami. Całość wymieszać.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż marchew będzie miękka. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypior drobno posiekać i wymieszać z jogurtem. Podawać z kleksem jogurtu.
Smacznego :-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2012/11/zupa-marchwiowa-z-chilli-i-selerem.html