Wykonanie
Okrutnie tęsknimy za restauracjami, za cudowną nienachalną obsługą, za daniami, które ktoś najpierw wymyślił, pieczołowicie dopracował, a
potem podał w piękny sposób. Z tej tęsknoty zrobiliśmy sobie naprawdę wykwintny obiad walentynkowy, który zajął nam w
sumie ok 35 minut. Zapiszcie sobie ten przepis na zaś - jako niebanalny sposób by podać najlepszej jakości
rybę, na wyjątkową okazję albo dzień w którym kupicie dobrego
dorsza.
Dorsz atlantycki z
kaparami na risotto
szafranowym (przepis z filmem).Dziś zabieram Was w muzyczną podróż na dno oceanu. Posłuchajcie "The Big Blue Overture" Erica
Serry z niesamowitego filmu "Wielki Błękit" Luca Besson. To dzięki muzyce z tego filmu poznałam mojego
mauża niemal 30 lat temu. Film jest absolutnie mistyczny, widzieliście?Jak często jadacie ryby?
Ryby oceaniczne i morskie pojawiają się u nas coraz rzadziej. Najczęściej jadamy
pstrągi, czasami uda się upolować dzikiego
łososia, albo wczesną wiosną norweskiego zimowego
dorsza skrei . Nie mam zaufania, czy
ryba, która widzę na półce w sklepie nie pochodzi z masowych hodowli lub nie jest poławiana w dewastujący morskie przestworza sposób. Jeśli juz zatem wybieram
rybą na stół, poszukuję tej z niebieskim znakiem MSC* którym oznaczone są
ryby poławiane według najbardziej rygorystycznych wymogów środowiskowych określonych w globalnym Standardzie Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. Wybierając
rybę na obiad,
mogę jednocześnie zadbać o jakość produktu, a zarazem nie przyczyniać się do dewastacji łowisk.

W popularnych sieciach czasami udaje się kupić
ryby i owoce morza z certyfikatem MSC. To od nas, konsumentów zależy jak często będą się dobre jakościowo
dorsze,
halibuty,
śledzie, czy
homary z certyfikatem MSC. Szukajcie tego niebieskiego znaku.
Dorsz to fascynująca
ryba, znana na naszych stołach od tysięcy lat, jeszcze zanim stoły wymyślono. Znane są trzy gatunki
dorsza: atlantycki, pacyficzny oraz grenlandzki.
Ryba ta może żyć wodach o różnym stopniu zasolenia i dość chłodnych, dzięki
czemu występuje zarówno w Bałtyku, jak i Atlantyku. Świetnie potrafi odnaleźć pożywienie w mętnych wodach, dzięki charakterystycznym wąsiskom, które zawierają receptury czuciowe.
Dorsz zaliczany jest do ryb lekkostrawnych i dietetycznych, a jego białe
mięso jest soczyste i delikatne. Dobry
dorsz atlantycki może być prawdziwym rarytasem na
stole.Z racji niezwykle ekstensywnych połowów, zasoby
dorsza pod koniec XX w. drastycznie się zmniejszyły. Jako, że stan
dorsz bałtyckiego jest negatywnie oceniany przez naukowców, lepiej poszukać
dorsza atlantyckiego z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC, który jest poławiany na północno - wschodnim Atlantyku oraz północnym Pacyfiku.A jak Wy przyrządzacie
białe ryby w kuchni? Jakie jadacie najczęściej? Poszperajcie na blogu w poszukiwaniu innych przepisów na
ryby w tym
dorsza:
Dorsz pieczony w pergaminieZupa rybna z
szafranem i
wermutemNorweski
dorsz skrei
Sałatka z
dorszem skrei i
cytrusamiSolianka - zupa rosyjskich rybakówRoladki z
dorsza w
sosie holenderskimA tym razem zapraszam na wykwintną wersję dania z
dorszem atlantyckim -
dorsz z
kaparami i
szafranowym risotto. Zobaczcie film:Oczywiście nieocenionym pomocnikiem w przygotowaniu risotto będzie Thermomix. Całość można jednak zrobić tez w głębokiej patelni, czy garnku choć tu już moja cierpliwość nie wystarcza, zatem poniżej wersja jedynie na Thermomix.To danie jest niesamowicie lekkie, risotto pełne puszystości, delikatnego smaku
szafranu ze złotymi refleksami.
Dorsz króciutko smażony w
maśle, otulony palonym
masłem z nutą
cytryny i słonych
kaparów idealnie przełamuje kremowość i
słodycz risotto.
Dorsz z
kaparami i szafranowymi risotto4 porcjeRisotto
szafranowe70g
parmezanu70g
szalotki przekrojonej na pół3 ząbki
czosnku40g
oliwy extra virgin40g
masła330
ryżu arborio150g
wytrawnego białego wina650g
wody1/2 łyżeczki koncentratu
bulionu warzywnego1 łyżeczka
szafranu1 łyżeczka
soliwersja na Thermomixdo naczynia miksującego dodaj
parmezan pokrojony na kilka kawałków -> posiekaj 10s/obr 9. przełóż do niedużej miseczki, opłukaj i osusz naczynie miksujące.do naczynia miksującego dodaj
szalotki przekrojone na pół, ząbki
czosnku,
oliwę i 20g
masła -> posiekaj 5s / ober 5, zgarnij składniki na dno naczynia miksującego -> duś 3min/Varoma/obr 1dodaj
ryż -> gotuj BEZ MIARKI 3 min/Varoma // obr WSTECZNE 1dodaj
wino -> gotuj BEZ MIARKI 2 min / 100°C/obr WSTECZNE 1dodaj
wodę, koncentrat
bulionu drobiowego,
szafran,
sól, wymieszaj kopystką, na pokrywie postaw koszyczek zamiast miarki -> gotuj 14 minut / 100°C/ obr WSTECZNE 1pozostaw risotto ok 2 minut w naczyniu miksującym, dodaj pozostałe 20g
masła i starty
parmezan, wymieszaj kopystką i podawaj z
dorszemW czasie, gdy risotto się gotuje, przygotuj
dorsza.500g
dorsza atlantyckiego z certyfikatem MSC
sól i
biały pieprz100g
masła30g
soku z cytryny1 łyżki drobnych
kaparów2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiDorsza podziel na 4 części, oprósz lekko
solą i
białym pieprzem.Rozgrzej 30g
masła na patelni i na
ostrym ogniu przesmaż
dorsza dosłownie 2 minuty z każdej strony, żeby lekko się zrumienił. Zdejmij
dorsza z patelni, przykryj folią alu i trzymaj w cieple. Na patelnię dodaj pozostałe
masło i pozwól żeby na niewielkim ogniu zaczęło się pienić, wówczas dodaj
sok z cytryny i posiekane
kapary oraz
natkę, mieszaj
masło na patelni przez chwilę, następnie włóż ostrożnie kawałki
ryby na patelnię i polewając stale
kaparowym masłem od góry przesmażaj przez chwilę na niewielkim ogniu.Wyłóż risotto na 4 talerze, na wierzchu ułóż po kawałku
dorsza i polej
rybę pozostałym sosem
maślano-
kaparowym. Posyp listkami
natki i oprósz
białym pieprzem i od razu podawaj. Najlepiej z kieliszkiem
białego wina._____________ ___________________________________ tym wpisem wspieram kampanię MSC Polska #BiałeRybyZeZnakiemMSC #WybierajMSC* MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach
rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami
rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 400 rybołówstw, co przekłada się na ponad 17% światowych połowów dzikich ryb i
owoców morza. Dzięki temu na pólkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 18 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2019-20). W Polsce to blisko 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach www.msc.org/pl