Wykonanie
SKŁADNIKI / 4-6 porcjiCIASTO:
mąka pszenna, 600 gsuche
drożdże, 20 g
cukier, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
oliwa, 3 łyżkiciepła
woda, ok. 330 mlFARSZ:
czerwona cebula, 1 szt.
czosnek, 4 ząbki
oliwa z oliwekdynia, 120 g
papryka czerwona i żółta, po 1 małej sztuce
cukinia, 120 g
bakłażan, 120 g
mięso mielone wołowe, 300 g
pomidory w puszce, 400 g
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
papryka słodka i ostra
mozzarella, 200 gSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować farsz. Na
oliwie przesmażyć połowę posiekanego
czosnku i
cebuli. Warzywa pokroić w grubą kostkę. Do prosmażonej
cebuli dodać
dynię. Co 2-3 minuty dokładać kolejne warzywo. Przyprawić
solą,
pieprzem i
ziołami. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz.Do garnka wlać
oliwę i przesmażyć resztę
cebuli i
czosnku. Dodać
mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić
solą,
pieprzem,
ziołami i
paprykami w proszku. Smażyć na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Wymieszać razem z wcześniej przygotowanymi warzywami i wlać
pomidory. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania całego sosu. Kiedy farsz wystygnie połączyć z
mozzarellą pokrojoną w grubą kostkę.Ciasto delikatnie zarobić. i rozwałkować na grubość 5-8 mm. Wycinać koła o średnicy 9 cm. Na każde nakładać dużą, czubatą łyżkę farszu. Złożyć na pół tak jak pierogi. Brzegi bardzo dokładnie zlepić. Obtoczyć w
mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na funkcji góra-dół.