ßßß Cookit - przepis na MINI CALZONE Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI

MINI CALZONE Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
CIASTO:
mąka pszenna, 600 g
suche drożdże, 20 g
cukier, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
oliwa, 3 łyżki
ciepła woda, ok. 330 ml
FARSZ:
czerwona cebula, 1 szt.
czosnek, 4 ząbki
oliwa z oliwek
dynia, 120 g
papryka czerwona i żółta, po 1 małej sztuce
cukinia, 120 g
bakłażan, 120 g
mięso mielone wołowe, 300 g
pomidory w puszce, 400 g
sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
mozzarella, 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować farsz. Na oliwie przesmażyć połowę posiekanego czosnku i cebuli. Warzywa pokroić w grubą kostkę. Do prosmażonej cebuli dodać dynię. Co 2-3 minuty dokładać kolejne warzywo. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz.
Do garnka wlać oliwę i przesmażyć resztę cebuli i czosnku. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i paprykami w proszku. Smażyć na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Wymieszać razem z wcześniej przygotowanymi warzywami i wlać pomidory. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania całego sosu. Kiedy farsz wystygnie połączyć z mozzarellą pokrojoną w grubą kostkę.
Ciasto delikatnie zarobić. i rozwałkować na grubość 5-8 mm. Wycinać koła o średnicy 9 cm. Na każde nakładać dużą, czubatą łyżkę farszu. Złożyć na pół tak jak pierogi. Brzegi bardzo dokładnie zlepić. Obtoczyć w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na funkcji góra-dół.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/mini-calzone-z-wolowina-i-warzywami