Wykonanie
Dzisiaj świętujemy w Szwecji Midsommar. Jest to jedno z najpopularniejszych świąt celebrujących lato. Co prawda szwedzkie lato nie zawsze dopisuje ale nie przeszkadza to świętować z pełną parą. Co jedzą Szwedzi na Midsommar?
Powiem krótko,
młode ziemniaki i
truskawki . Nie ma nic lepszego o tej
porze jak soczyste i słodkie
truskawki i aromatyczne
ziemniaki ugotowane ze skórką, obficie posypane
koprem.
Tak nakazuje tradycja ale obok rodzimych dań znajdują się również dania z innych stron świata. Jakby nie było w Szwecji mieszka niemało emigrantów, do których i ja należę i wszyscy świętujemy razem. Każdy skrawek trawnika w parku jest zajęty przez entuzjastów Midsommar, zabaw na świeżym powietrzu, zapalonych grillowiczów. W tym roku pogoda dopisała w większej części Szwecji. Cieszymy się słońcem i ciepłem w Göteborgu i Sztokholmie.
Midsommar krajanka Pinokio to bardzo popularne ciasto
tortowe z
owocami. Jest to
biszkopt pieczony z
bezą, przełożony
bitą śmietaną i
truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar!
Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie
truskawki,
bita śmietana o smaku
amaretto… Co tu dużo pisać, łatwa Midsommar krajanka pinokio…Nikt z moich szwedzkich znajomych nie mógł mi wyjaśnić dlaczego to ciasto nazywa się Pinokio. Może dlatego, że ciasto zamiast okrągłe jest podłużne… Tak czy inaczej Pinokio czy nie polecam przepis poniżej.
12 porcjiSkładniki:Spód do ciasta5
żółtek100 g
masła, miękkiego150 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2 łyżeczki
proszku do pieczenia135 g
pszennej mąki50 ml
mleka2 łyżki
migdałowych płatków do posypania
Beza5
białek240 g
cukruNadzienie300 g świeżych
truskawek500 ml
śmietanki kremówki100 g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru4 łyżki
likieru amarettoZacznij od
spodu. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie
masło z
cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym
żółtku cały czas miksując. Wymieszaj suche składniki i dodawaj do masy
maślanej na przemian z
mlekiem. Blaszkę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto.Następnie ubij
białka na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce
cukru. Po dokładnym ubiciu
beza powinna być lśniąca i aksamitna. Rozsmaruj
bezę po cieście, posyp migdałowymi
płatkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru.Umieść pierwszy placek na desce lub półmisku
bezą do góry. Ubij
śmietanę z
mascarpone,
cukrem i
likierem. Posmaruj częścią
śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone
truskawki i przykryj drugim plackiem ,
bezą do góry. Rękaw cukierniczy napełnij resztą
śmietany i wyciśnij rozetki.
Między rozetki powciskaj
truskawki. Gotowe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój na 12 kwadratów. Smacznego!