ßßß Cookit - przepis na Delikatna chmurka

Delikatna chmurka

nazwa

Wykonanie

Gdy tylko wróciłam do domu, miałam ochotę upiec jakieś ciasto.. i padło na malinową chmurkę, która u mnie przyjęła postać truskawkowej z powodu braku malin :')
Truskawkowa chmurka z truskawkami i borówkami
Strawberry meringue pie
SKŁADNIKI (forma 30 x 21 cm): na kruche ciasto:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
ok. 150 g mąki pszennej na galaretkę:
2 truskawkowe i 1 malinowa galaretka (każda na 500 ml wody)
3 szklanki wrzącej wody
pokrojone truskawki
borówki na krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 ml śmietany kremówki 30%
3-4 łyżki cukru
250 g mascarpone
nasionka z 1 laski wanilii na bezę:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
WYKONANIE:
1. Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone - dopiero wtedy zagniatamy kruche ciasto, którym następnie wylepiamy spód ciasta (forma musi być wysmarowana masłem/wyłożona papierem do pieczenia). Następnie wkładamy go na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dopiero wtedy, nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę obracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozsmarowujemy masę bezową (w tym momencie można oprószyć ją płatkami migdałowymi). Pieczemy około 1 godziny w 140 stopniach.
3. Galaretki musimy rozmieszać we wrzącej wodzie. Po przestudzeniu dorzucamy truskawki i borówki, wstawiamy na chwilę do lodówki (około 5-10 minut, należy sprawdzać), aby trochę stężała. Po tym czasie wylewamy na kruchy spód.
4.Wszystkie składniki na krem (muszę być schłodzone) miksujemy na gęstą masę bezpośrednio przed wyłożeniem jej na galaretkę.
5. Wystudzoną bezę wykładamy na wierzch. Wkładamy ciasto do lodówki (najlepiej na noc).
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/05/delikatna-chmurka.html