ßßß
Truskawkowa chmurka z truskawkami i borówkamiStrawberry meringue pieSKŁADNIKI (forma 30 x 21 cm): na kruche ciasto:3 żółtka3 łyżki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masłaok. 150 g mąki pszennej na galaretkę:2 truskawkowe i 1 malinowa galaretka (każda na 500 ml wody)3 szklanki wrzącej wodypokrojone truskawkiborówki na krem:250 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietany kremówki 30%3-4 łyżki cukru250 g mascarponenasionka z 1 laski wanilii na bezę:3 białka150 g cukru pudru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpłatki migdałoweWYKONANIE:1. Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone - dopiero wtedy zagniatamy kruche ciasto, którym następnie wylepiamy spód ciasta (forma musi być wysmarowana masłem/wyłożona papierem do pieczenia). Następnie wkładamy go na 30 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dopiero wtedy, nadal ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę obracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozsmarowujemy masę bezową (w tym momencie można oprószyć ją płatkami migdałowymi). Pieczemy około 1 godziny w 140 stopniach.3. Galaretki musimy rozmieszać we wrzącej wodzie. Po przestudzeniu dorzucamy truskawki i borówki, wstawiamy na chwilę do lodówki (około 5-10 minut, należy sprawdzać), aby trochę stężała. Po tym czasie wylewamy na kruchy spód.4.Wszystkie składniki na krem (muszę być schłodzone) miksujemy na gęstą masę bezpośrednio przed wyłożeniem jej na galaretkę.5. Wystudzoną bezę wykładamy na wierzch. Wkładamy ciasto do lodówki (najlepiej na noc).