ßßß Cookit - przepis na Torcik podwójnie bezowy z truskawkami

Torcik podwójnie bezowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Pół ucierane, pół Pavlova - pyszny twist w postaci letniego ciasta z truskawkami! Proste składniki, szybkie w wykonaniu, a smakowo - choć dość słodkie, to jednak obłęd. To jakby Eton Mess i truskawkowe trifle w jednym. Dwa spody z ciasta ucieranego z bezą połączone kremem i oczywiście świeżymi truskawkami. Zadanie na weekend :-).
Do przygotowania ciasta potrzebne są 2 jednakowe tortownice. Jeśli nie posiadacie dwóch, należy składniki na ciasto podzielić na pół i upiec ciasto na 2 razy.
Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
25 g skrobi ziemniaczanej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
300 g drobnego cukru do wypieków (100 g do ciasta + 200 g do bezy)
4 jajka, białka i żółtka osobno
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka
50 g płatków migdałów
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Dwie formy o średnicy 22 cm (użyłam 20 cm, więc mój torcik jest wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do foremek, wyrównać.
W misie miksera umieścić 4 białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać sól i dalej ubijać, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo i powoli, cały czas kontynuując ubijanie. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
Pianę bezową podzielić na pół i wyłożyć na przygotowane ciasto w foremkach a następnie posypać migdałami w płatkach. Piec w temperaturze 140ºC przez około 45 - 50 minut* lub do momentu wypieczenia bezy (urośnie, lekko popęka, będzie chrupka z wierzchu). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Ponadto:
375 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g truskawek, przekrojonych
Śmietanę kremówkę ubić.
Wykonanie
Pierwszy z blatów ciasta ułożyć na paterze, bezą ku dołowi (!). Lekko przygnieść, by beza była stabilna. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę, następnie powykładać truskawki. Przykryć drugim blatem ciasta, tym razem bezą ku górze. Schłodzić i podawać.
Przechowywać w lodówce.
* Uwaga: autorka przepisu sugeruje pieczenie w temperaturze 200ºC przez 30 - 35 minut, lecz wybrałam swój sposób pieczenia.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - ' Forever summer' Nigella Lawson .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-podwojnie-bezowy-z-truskawkami