Wykonanie
Pół ucierane, pół Pavlova - pyszny twist w postaci letniego ciasta z
truskawkami! Proste składniki, szybkie w wykonaniu, a
smakowo - choć dość słodkie, to jednak obłęd. To jakby Eton Mess i
truskawkowe trifle w jednym. Dwa
spody z ciasta ucieranego z
bezą połączone kremem i oczywiście świeżymi
truskawkami. Zadanie na weekend :-).Do przygotowania ciasta potrzebne są 2 jednakowe tortownice. Jeśli nie posiadacie dwóch, należy składniki na ciasto podzielić na pół i upiec ciasto na 2
razy.Składniki na ciasto:125 g
mąki pszennej25 g
skrobi ziemniaczanej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła300 g drobnego
cukru do wypieków (100 g do ciasta + 200 g do
bezy)4
jajka,
białka i
żółtka osobno2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mleka50 g
płatków migdałówszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i
mleko, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Dwie formy o średnicy 22 cm (użyłam 20 cm, więc mój torcik jest wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do foremek, wyrównać.W misie miksera umieścić 4
białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się
białek dodać
sól i dalej ubijać, do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo i powoli, cały czas kontynuując ubijanie. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.Pianę
bezową podzielić na pół i wyłożyć na przygotowane ciasto w foremkach a następnie posypać
migdałami w płatkach. Piec w temperaturze 140ºC przez około 45 - 50 minut* lub do momentu wypieczenia
bezy (urośnie, lekko popęka, będzie chrupka z wierzchu). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.Ponadto:375 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej250 g
truskawek, przekrojonych
Śmietanę kremówkę ubić.WykonaniePierwszy z blatów ciasta ułożyć na paterze,
bezą ku dołowi (!). Lekko przygnieść, by
beza była stabilna. Na ciasto wyłożyć
bitą śmietanę, następnie powykładać
truskawki. Przykryć drugim blatem ciasta, tym razem
bezą ku górze. Schłodzić i podawać.Przechowywać w lodówce.* Uwaga: autorka przepisu sugeruje pieczenie w temperaturze 200ºC przez 30 - 35 minut, lecz wybrałam swój sposób pieczenia.Smacznego :-).
Źródło przepisu - ' Forever summer' Nigella Lawson .