Wykonanie
kruche ciasto z
dżemem porzeczkowym,
bezą i krememPrzepis na
panią Walewską przeglądałem, czytałem, studiowałem niczym książkę, zastanawiając się, czy już mi się chce, czy mam składniki, czy potrafię i czy wystarczy mi czasu. W końcu postanowiłem zmierzyć się z tym
ciastem, stawić czoła przeszkodom, spełnić wymagania. I, rzecz jasna jak to bywa w takich sytuacjach, gdy czegoś się bardzo obawia, okazało się, że wszystkie moje
lęki dotyczące przygotowania były niepotrzebne.
Panią Walewską (o ile ma się dwie blachy i piekarnik z termoobiegiem, bo można wtedy piec oba
spody na raz) robi się dość szybko, składniki też nie są jakieś wymyślne, a smak... oj, trzeba spróbować :).Przepis pochodzi z Moich Wypieków [ tutaj ].
Składniki na kruche
spody:500 g
mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru pudru200 g
masła6
żółtek2 łyżki kwaśnej
śmietany 12%Składniki na
bezę:6
białekok. 1,5 szklanki
cukru lub
cukru pudru (może być nieco mniej)1 łyżka
mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:2 szklanki
mleka (500 ml)3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka3 łyżki
cukru1 łyżka
cukry waniliowego (ewentualnie wanilinowego)200 g
masła w temperaturze pokojowejdwie łyżki
likieru amaretto (opcjonalnie)oraz:słoiczek
konfitury z
czarnej porzeczki (ok. 150 g)ok. 120 g
płatków migdałowychCiasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
cukrem. Dodać pokrojone w kostkę
masło i
żółtka, zagnieść ciasto, dodając w trakcie
śmietanę. Ciasto podzielić na dwie części i wylepić każdą z nich dużą, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę (ok. 25 x 33 cm).Na cieście rozsmarować
konfiturę porzeczkową.Jeśli mamy dwie blachy o tych samych wymiarach, to można od razu zrobić obie warstwy.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo (po łyżce lub dwie) dodawać
cukier. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
Bezę podzielić na dwie części i wyłożyć na obie warstwy ciasta kruchego. Następnie posypać
płatkami migdałowymi.Jeśli mamy tylko jedną blaszkę, to należy na początek przygotować
bezę z połowy porcji, drugą zaś część zrobić tuż przed włożeniem do piekarnika drugiego
spodu.Całość piec w 180 o C przez 40 min, (z termoobiegiem, gdy pieczemy dwa
spody jednocześnie).Ciasto wyjąc i wystudzić całkowicie.Krem:Szklankę
mleka zagotować z
cukrem. W drugiej szklance rozmieszać oba rodzaje
mąki i
żółtka.
Mleko z
mąką wlać do gotującego się
mleka i wymieszać dokładnie. Cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić
budyń, przykryty folią spożywczą (zapobiegnie to powstaniu kożuszka).
Masło utrzeć mikserem na puszystą pianę. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń i miksować. Dodać
amaretto. Zmiksować.Na jeden kruchy spód wyłożyć krem, przykryć drugim, delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny.