Wykonanie
Pyszne kruche ciasto, słodziutka
beza, krem i dla przełamania
słodyczy dżem porzeczkowy... Nic
dziwnego, że ktoś je nazwał pychotką ;-). Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, choć muszę przyznać, że podchodziłam do niego jak do jeża - kilka miesięcy oglądałam, poczytywałam, ale dopiero kilka dni temu zabrałam się za kompletowanie przepisu ;). Ale ja tak zawsze podchodzę do ciast złożonych z więcej niż jednej warstwy. Ciasto wyszło wspaniałe, zrobiłam je w nucie migdałowej, a jeśli Wam inaczej pasuje - możecie
migdały zastąpić
orzechami włoskimi. Jest bardzo wysokie, dobrze się kroi i spokojnie może uchodzić za tort urodzinowy. Polecam!* Wasza propozycja (kilkakrotna! :) w 'Koncercie Życzeń'Składniki na kruche ciasto:500 g
mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru pudru200 g
masła, zimnego6
żółtek2 łyżki kwaśnej
śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.Składniki na
bezę:6
białek1,5 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami
cukier. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Ponadto:1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki (450 g)120 g
płatków migdałowychFormę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę
dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę
bezową wysypać połowę
płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą
bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.Masa kremowa:2 szklanki
mleka (500 ml)3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka3 łyżki
cukru16 g
cukru migdałowego*200 g
masłakilka kropel
aromatu migdałowego**Jedną szklankę
mleka zagotować z
cukrami. Drugą zmiksować z
żółtkami i
mąką (jak na
budyń), dodać do gotującego się
mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.Miękkie
masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony
budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać
aromat migdałowy i zmiksować.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Smacznego :)* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak
cukier wanilinowy (lub zastąpić
cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko
aromat migdałowy)** można dodać również z 2 łyżki
Amaretto, jeśli akurat macie w domu