Wykonanie
Pani Walewska zwana też Pychotką. Kruche ciasto przełożone
maślano-budyniowym kremem, do tego mięciutka
beza i
dżem porzeczkowy nadający nieco kwaskowości temu słodkiemu ciastu. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale trzeba mu poświęcić troszkę czasu.Mimo wielu warstw ciasto bardzo dobrze się kroi i na pewno zachwyci gości, kiedy ujrzą je na
stole.
Składniki na Ciasto:500 g
mąki pszennej60 g
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła6 dużych
żółtekkilka łyżek zimnej
wody (najlepiej lodowatej)
Beza:6 dużych
białekszczypta
soli250 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejKrem:500 ml
mleka3 łyżki
cukru2
żółtka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 - 250 g
masła; w temperaturze pokojowej*kilka kropel
aromatu migdałowego lub 2 łyżki
amarettoDodatkowo:słoiczek
dżemu porzeczkowegopłatki migdałowe do posypania (około 100 g)* ilość
masła zależy od tego jak bardzo maślane kremy lubisz (ja dałam 250 g)
Mąkę wymieszaj z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę
masło i rozetrzyj je
między palcami razem z
mąką.
Następnie dodaj
żółtka i zagnieć gładkie ciasto (dodaj tyle
wody, żeby ciasto dobrze się ze sobą spoiło). Podziel na 2 części,
owiń folią i schowaj do zamrażarki na około 20 minut.
Następnie wylep
ciastem dwie identyczne blaszki (u mnie 31 x 20 cm) wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Oba blaty posmaruj
dżemem porzeczkowym i schowaj do lodówki na czas przygotowania
bezy.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce
cukru pudru (to ważne, żeby nie dodać całego naraz). Kiedy dodasz już cały
cukier, dodaj jeszcze łyżkę
mąki ziemniaczanej i wymieszaj mikserem.
Gotową masę wyłóż na blaty z ciasta i posyp je
płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piecz 40 minut. Upieczone odstaw do wystygnięcia w blaszkach.
Przygotuj krem. Połowę
mleka zagotuj w rondelku razem z
cukrem. Resztę
mleka wymieszaj z
żółtkami,
mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszankę dodaj do gotującego się
mleka. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż całość zgęstnieje. Wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W misce utrzyj
masło na gładką masę, a następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj aromat lub
likier.
Gotowym kremem posmaruj jeden z blatów ciasta. Drugi blat oddziel od papieru do pieczenia i ostrożnie ułóż na kremie. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
źródło: wzorowałam się na wielu przepisach z internetu