ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska / Pychotka

Pani Walewska / Pychotka

nazwa

Wykonanie

Pani Walewska zwana też Pychotką. Kruche ciasto przełożone maślano-budyniowym kremem, do tego mięciutka beza i dżem porzeczkowy nadający nieco kwaskowości temu słodkiemu ciastu. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale trzeba mu poświęcić troszkę czasu.
Mimo wielu warstw ciasto bardzo dobrze się kroi i na pewno zachwyci gości, kiedy ujrzą je na stole.
Składniki na Ciasto:
500 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
6 dużych żółtek
kilka łyżek zimnej wody (najlepiej lodowatej)
Beza:
6 dużych białek
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 - 250 g masła; w temperaturze pokojowej*
kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto
Dodatkowo:
słoiczek dżemu porzeczkowego
płatki migdałowe do posypania (około 100 g)
* ilość masła zależy od tego jak bardzo maślane kremy lubisz (ja dałam 250 g)
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je między palcami razem z mąką.
Następnie dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto (dodaj tyle wody, żeby ciasto dobrze się ze sobą spoiło). Podziel na 2 części, owiń folią i schowaj do zamrażarki na około 20 minut.
Następnie wylep ciastem dwie identyczne blaszki (u mnie 31 x 20 cm) wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Oba blaty posmaruj dżemem porzeczkowym i schowaj do lodówki na czas przygotowania bezy.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce cukru pudru (to ważne, żeby nie dodać całego naraz). Kiedy dodasz już cały cukier, dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj mikserem.
Gotową masę wyłóż na blaty z ciasta i posyp je płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piecz 40 minut. Upieczone odstaw do wystygnięcia w blaszkach.
Przygotuj krem. Połowę mleka zagotuj w rondelku razem z cukrem. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszankę dodaj do gotującego się mleka. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż całość zgęstnieje. Wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W misce utrzyj masło na gładką masę, a następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj aromat lub likier.
Gotowym kremem posmaruj jeden z blatów ciasta. Drugi blat oddziel od papieru do pieczenia i ostrożnie ułóż na kremie. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
źródło: wzorowałam się na wielu przepisach z internetu
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/pani-walewska-pychotka.html