Wykonanie
Lipiec 12, 2018 Lipiec 12, 2018 Lipiec 12, 2018 14:05 napisane przez
Miss BerryUwielbiam zupy oraz dania azjatyckie. Ostatnimi czasy, bardzo dużym powodzeniem w mojej kuchni cieszy się
curry ramen. Dzisiaj publikuję moją wersję ramenu w odsłonie
curry, którą uwielbiam i przygotowuję dość często!Starałam się przygotować przepis, który nie będzie wymagał kompletowania zbyt dużej ilości trudno dostępnych składników. Oryginalnie,
bulion do ramenu przygotowuje się z wykorzystaniem wodorostów kombu oraz
płatków tuńczyka bonito . Dodałam je do przepisu, lecz jeśli nie będziecie w stanie kupić tych składników, możecie je pominąć.
Curry ramen jest dość łatwy w przygotowaniu, bo danie definiuje nam tutaj pasta
curry z
przyprawami oraz tłuste
mleko kokosowe, które wyciąga smak.
Curry ramen z tego przepisu powinien być odrobinę słodki, ale również słony i intensywny, lekko ostry dzięki paście
curry.
Mleko kokosowe nadaje mu kremową konsystencję, a z dodatkami takimi jak
jajko na miękko,
czerwona cebula, panierowany
kurczak, wyraziste
grzyby shitake, tworzy kompletne danie, którym można się porządnie najeść.Uwielbiam
curry ramen i często zamawiam go w restauracjach i robię w domu. Spróbujcie sami.Przepis na
Curry ramen znajdziecie poniżej.
Curry ramenAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzinaW
sumie: 1 godzina 30 minutPorcje: 4Składniki
Wywar1l
bulionu mięsnego400 ml
mleka kokosowego1 wodorost kombu2 łyżki
płatków tuńczyka bonito2 łyżeczki czerwonej pasty
curry (zależnie od rodzaju - zgodnie z instrukcją na opakowaniu)3 liście kaffiru2 cm kawałek
imbiru1 łodyga
trawy cytrynowej2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
brązowego cukruKurczak w panierce2
piersi z kurczaka1 szklanka panierki panko1-2
jajkaolej do smażenia (np.
ryżowy)
sól,
pieprzDodatki100 g
makaronu udon (lub do ramenu, pszenny, mie,
ryżowy)200 g świeżych
grzybów shitake1
cebula dymka½
czerwonej cebuliczarny i biały
sezam3
jajkakawałek
kapusty pekińskiejPrzygotowanie
Wywar:W dużym garnku zagotować
bulion mięsny.Dodać
imbir pokrojony w plastry, wodorost kombu,
płatki tuńczyka bonito, liście kaffiru, oraz lekko rozgniecioną nożem łodygę
trawy cytrynowej.Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.Zdjąć z ognia, dodać pastę
curry i
mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.Doprawić zupę
sosem rybnym i
brązowym cukrem do smaku.
Wywar przecedzić, aby pozbyć się kawałków
trawy cytrynowej,
imbiru, kombu i liści kaffiru.
Kurczak w panierce
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w podłużne plastry i doprawić
solą i
pieprzem.W jednym głębokim naczyniu roztrzepać
jajko, do drugiego wysypać panierkę panko.Panierować kawałki
kurczaka maczając je w
jajku, a następnie dokładnie obtaczając w panierce.W niedużym rondelku rozgrzać
olej i smażyć kawałki
kurczaka na umiarkowanym ogniu do zbrązowienia, przez około 5-10 minut.Usmażonego
kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie zbędny tłuszcz.Przygotowanie zupy
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jajka ugotować na miękko (około 5 minut).
Grzyby shitake ugotować w niedużym garnuszku przez około 10 minut.
Szczypior cebuli dymki pokroić na kawałki.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.Kawałek
kapusty pekińskiej pokroić na kawałki.Przygotować porcję zupy - nałożyć
makaron do miski, a następnie ułożyć dodatki - 2 połówki
jajka na miękko, 2 paski
kurczaka w panierce, 2 łyżki
grzybów shitake, odrobinę
kapusty pekińskiej,
czerwoną cebulę i
szczypior.Danie zalać
wywarem i posypać
sezamem oraz świeżą
kolendrą. Smacznego!3 . 5.3251


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie