ßßß
Curry ramenAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzinaW sumie: 1 godzina 30 minutPorcje: 4SkładnikiWywar1l bulionu mięsnego400 ml mleka kokosowego1 wodorost kombu2 łyżki płatków tuńczyka bonito2 łyżeczki czerwonej pasty curry (zależnie od rodzaju - zgodnie z instrukcją na opakowaniu)3 liście kaffiru2 cm kawałek imbiru1 łodyga trawy cytrynowej2 łyżki sosu rybnego1 łyżka brązowego cukruKurczak w panierce2 piersi z kurczaka1 szklanka panierki panko1-2 jajkaolej do smażenia (np. ryżowy)sól, pieprzDodatki100 g makaronu udon (lub do ramenu, pszenny, mie, ryżowy)200 g świeżych grzybów shitake1 cebula dymka½ czerwonej cebuliczarny i biały sezam3 jajkakawałek kapusty pekińskiejPrzygotowanieWywar:W dużym garnku zagotować bulion mięsny.Dodać imbir pokrojony w plastry, wodorost kombu, płatki tuńczyka bonito, liście kaffiru, oraz lekko rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.Zdjąć z ognia, dodać pastę curry i mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.Doprawić zupę sosem rybnym i brązowym cukrem do smaku.Wywar przecedzić, aby pozbyć się kawałków trawy cytrynowej, imbiru, kombu i liści kaffiru.Kurczak w paniercePiersi z kurczaka umyć i pokroić w podłużne plastry i doprawić solą i pieprzem.W jednym głębokim naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wysypać panierkę panko.Panierować kawałki kurczaka maczając je w jajku, a następnie dokładnie obtaczając w panierce.W niedużym rondelku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na umiarkowanym ogniu do zbrązowienia, przez około 5-10 minut.Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie zbędny tłuszcz.Przygotowanie zupyMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Jajka ugotować na miękko (około 5 minut).Grzyby shitake ugotować w niedużym garnuszku przez około 10 minut.Szczypior cebuli dymki pokroić na kawałki.Czerwoną cebulę pokroić w piórka.Kawałek kapusty pekińskiej pokroić na kawałki.Przygotować porcję zupy - nałożyć makaron do miski, a następnie ułożyć dodatki - 2 połówki jajka na miękko, 2 paski kurczaka w panierce, 2 łyżki grzybów shitake, odrobinę kapusty pekińskiej, czerwoną cebulę i szczypior.Danie zalać wywarem i posypać sezamem oraz świeżą kolendrą. Smacznego!3 . 5.3251
Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie