ßßß Cookit - przepis na Curry ramen

Curry ramen

nazwa

Wykonanie

Lipiec 12, 2018 Lipiec 12, 2018 Lipiec 12, 2018 14:05 napisane przez Miss Berry
Uwielbiam zupy oraz dania azjatyckie. Ostatnimi czasy, bardzo dużym powodzeniem w mojej kuchni cieszy się curry ramen. Dzisiaj publikuję moją wersję ramenu w odsłonie curry, którą uwielbiam i przygotowuję dość często!
Starałam się przygotować przepis, który nie będzie wymagał kompletowania zbyt dużej ilości trudno dostępnych składników. Oryginalnie, bulion do ramenu przygotowuje się z wykorzystaniem wodorostów kombu oraz płatków tuńczyka bonito . Dodałam je do przepisu, lecz jeśli nie będziecie w stanie kupić tych składników, możecie je pominąć. Curry ramen jest dość łatwy w przygotowaniu, bo danie definiuje nam tutaj pasta curry z przyprawami oraz tłuste mleko kokosowe, które wyciąga smak.
Curry ramen z tego przepisu powinien być odrobinę słodki, ale również słony i intensywny, lekko ostry dzięki paście curry. Mleko kokosowe nadaje mu kremową konsystencję, a z dodatkami takimi jak jajko na miękko, czerwona cebula, panierowany kurczak, wyraziste grzyby shitake, tworzy kompletne danie, którym można się porządnie najeść.
Uwielbiam curry ramen i często zamawiam go w restauracjach i robię w domu. Spróbujcie sami.
Przepis na Curry ramen znajdziecie poniżej.
Curry ramen
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina
W sumie: 1 godzina 30 minut
Porcje: 4
Składniki
Wywar
1l bulionu mięsnego
400 ml mleka kokosowego
1 wodorost kombu
2 łyżki płatków tuńczyka bonito
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (zależnie od rodzaju - zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
3 liście kaffiru
2 cm kawałek imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
Kurczak w panierce
2 piersi z kurczaka
1 szklanka panierki panko
1-2 jajka
olej do smażenia (np. ryżowy)
sól, pieprz
Dodatki
100 g makaronu udon (lub do ramenu, pszenny, mie, ryżowy)
200 g świeżych grzybów shitake
1 cebula dymka
½ czerwonej cebuli
czarny i biały sezam
3 jajka
kawałek kapusty pekińskiej
Przygotowanie
Wywar:
W dużym garnku zagotować bulion mięsny.
Dodać imbir pokrojony w plastry, wodorost kombu, płatki tuńczyka bonito, liście kaffiru, oraz lekko rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.
Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać pastę curry i mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
Doprawić zupę sosem rybnym i brązowym cukrem do smaku.
Wywar przecedzić, aby pozbyć się kawałków trawy cytrynowej, imbiru, kombu i liści kaffiru.
Kurczak w panierce
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w podłużne plastry i doprawić solą i pieprzem.
W jednym głębokim naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wysypać panierkę panko.
Panierować kawałki kurczaka maczając je w jajku, a następnie dokładnie obtaczając w panierce.
W niedużym rondelku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na umiarkowanym ogniu do zbrązowienia, przez około 5-10 minut.
Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Przygotowanie zupy
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jajka ugotować na miękko (około 5 minut).
Grzyby shitake ugotować w niedużym garnuszku przez około 10 minut.
Szczypior cebuli dymki pokroić na kawałki.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Kawałek kapusty pekińskiej pokroić na kawałki.
Przygotować porcję zupy - nałożyć makaron do miski, a następnie ułożyć dodatki - 2 połówki jajka na miękko, 2 paski kurczaka w panierce, 2 łyżki grzybów shitake, odrobinę kapusty pekińskiej, czerwoną cebulę i szczypior.
Danie zalać wywarem i posypać sezamem oraz świeżą kolendrą. Smacznego!
3 . 5.3251
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:https://missberry.pl/curry-ramen