Wykonanie
Lista składników[n] Klopsy 500 g
mielonego mięsa 1/2
cebuli 3 łyżki
bułki tartej 1/2 łyżeczki
majeranku sól pieprz do smaku 1
jajko [n] Zupa 1,5 litra
wody 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżki
oleju 2 marchwie 1
korzeń pietruszki 1/2
cebuli 1 ząbek
czosnku 2 duże
pomidory 200 g
młodych pieczarek kilka
suszonych grzybków świeży lub suszony
majeranek, kilka gałązek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki
ryżu 250 g
kapusty białej 100 ml
śmietanyZ gołąbkami jest dużo pracy, pomyślałam sobie żeby zrobić podobną w smaku zupę. Udało się, smakowała nam bardzo.

Do garnka wlać
olej. Jak
olej jest gorący dodać pokrojoną drobno
cebulę. Smażyć aż
cebulka nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony drobno ząbek
czosnku, pokrojoną drobno
kapustę,
pieczarki pokrojone w plasterki,
pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone drobno,
grzybki suszone. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie, mieszać co chwilkę.Wlać passatę
pomidorową,
wodę, dodać
majeranek, pokrojone drobno
marchewki i
korzeń pietruszki. Zagotować i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.

Przygotowanie klopsów – do miski wrzucić
mięso, posiekaną drobno
cebulę,
jajko,
bułkę tartą,
sól,
pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać
ryż. Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby
ryż nie przywarł do dna garnka.Wlać
śmietanę, wymieszać.Smacznego