Wykonanie
W tym roku pierwszy raz robiłam gołąbki z
młodej kapusty ;) Wiecie, jaką miałam radochę, gdy wyszły dobre i wszyscy chwalili ;D

Potrzebne składniki:30 dag
mięsa mielonego2, 3 duże
młode kapustysól,
pieprz do smaku15 dag
pieczarek2
pomidory ( opcjonalnie
przecier pomidorowy )1/2 szklanki
przecieru pomidorowego ( ja użyłam Valfruta passata )kilka kropel
oleju ( ja użyłam Olitalia
olej ryżowy )
majeranek1
cebulagarść
koperku1
jajko1 szklanka
ryżuSposób wykonania:W dużym garnku zagotowujemy
wodę.Następnie ,,oparzamy"
kapustę z obydwu stron. Zdejmujemy jej delikatnie liście.Na blacie układamy sobie najlepiej po 2 listki.Na patelni przesmażamy
cebulę ze startymi drobno
pieczarkami. Solimy i
pieprzymy do smaku.Gotujemy
ryż, zostawiamy do ostygnięcia.Dodajemy do
ryżu przesmażone
pieczarki oraz zmielone
mięso mielone.Wbijamy
jajko, dodajemy pokrojony drobno
koperek oraz
majeranek.Wyrabiamy farsz.Kładziemy po łyżce na pierwszy liść
kapusty.Zawijamy, zwijając końce do środka, aby powstał jak najmniejszy.Następnie owijamy dużym liściem.Z 2
pomidorów przygotowujemy przecier - opcjonalnie możemy dać więcej przecieru.Dodajemy 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego rozcieńczonego z
wodą.Układamy w dużym garnku gołąbki.Przykrywamy i gotujemy aż do miękkości.Smacznego !