ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z młodej kapusty z koncentratem pomidorowym Valfruta passata.

Gołąbki z młodej kapusty z koncentratem pomidorowym Valfruta passata.

nazwa

Wykonanie

W tym roku pierwszy raz robiłam gołąbki z młodej kapusty ;) Wiecie, jaką miałam radochę, gdy wyszły dobre i wszyscy chwalili ;D
Potrzebne składniki:
30 dag mięsa mielonego
2, 3 duże młode kapusty
sól, pieprz do smaku
15 dag pieczarek
2 pomidory ( opcjonalnie przecier pomidorowy )
1/2 szklanki przecieru pomidorowego ( ja użyłam Valfruta passata )
kilka kropel oleju ( ja użyłam Olitalia olej ryżowy )
majeranek
1 cebula
garść koperku
1 jajko
1 szklanka ryżu
Sposób wykonania:
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Następnie ,,oparzamy" kapustę z obydwu stron. Zdejmujemy jej delikatnie liście.
Na blacie układamy sobie najlepiej po 2 listki.
Na patelni przesmażamy cebulę ze startymi drobno pieczarkami. Solimy i pieprzymy do smaku.
Gotujemy ryż, zostawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy do ryżu przesmażone pieczarki oraz zmielone mięso mielone.
Wbijamy jajko, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz majeranek.
Wyrabiamy farsz.
Kładziemy po łyżce na pierwszy liść kapusty.
Zawijamy, zwijając końce do środka, aby powstał jak najmniejszy.
Następnie owijamy dużym liściem.
Z 2 pomidorów przygotowujemy przecier - opcjonalnie możemy dać więcej przecieru.
Dodajemy 1/2 szklanki przecieru pomidorowego rozcieńczonego z wodą.
Układamy w dużym garnku gołąbki.
Przykrywamy i gotujemy aż do miękkości.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/06/goabki-z-modej-kapusty-z-koncentratem.html