ßßß


Sałatka z resztek powstała u mnie z kurczaka i sera jogurtowego labneh. Nie, nie, kupuję gotowy labneh i jestem bardzo zadowolona, że ser jest naturalnie smaczny. Ostatnio wpadły mi w ręce japońskie bakłażany. Są to długie, cienkie i jasnofioletowe bakłażany. Smakiem raczej się nie różnią od tradycyjnych bakłażanów. Świetnie smakują w sałatce skropione winegretem.
2 porcjeSkładniki:150 g mieszanej sałaty1 japoński bakłażan, ok. 250 g2 łyżki kokosowego oleju1 pomidor½ czerwonej paprykikilka krążków białej cebuli200 g smażonego fileta z kurczaka5 kulek labneh1 łyżka prażonych pinii2 łyżki oliwy1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki białego octu balsamicznego½ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół¼ łyżeczki granulowanego czosnku
Sałatę opłukaj, osusz i ułóż na talerzu. Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż na kokosowym oleju.Pokrój kurczaka na kawałki i wraz z bakłażanami, pokrojonymi pomidorami i papryką ułóż na sałacie. Powciskaj labneh i posyp prażonymi piniami. Wlej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny do małego słoiczka. Dodaj przyprawy i odrobinę soli. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem.