ßßß
Dziwnie to zabrzmi, ale to dzięki bajce wytwórni Pixar "Ratatuj" dowiedziałam się o tej potrawie. Minęło już kilka lat i dopiero teraz zrobiłam Ratatouille. Nigdy nie zagłębiałam się w tematykę kuchni francuskiej, jednak do tej potrawy na pewno będę wracać.Ratatuj może być dodatkiem do dania głównego lub być daniem zasadniczym.RatatouilleSkładniki:~ 1 czerwona papryka~ 1 bakłażan~ 1 cukinia~ 4 pomidory~ 1 średnia cebula~ 2 ząbki czosnku~ sól/ pieprz czarny (zielony gruboziarnisty)~ zioła prowansalskie~ ocet balsamiczny- opcjonalnie~ ser żółty (niekoniecznie)*Ilość składników zależy oczywiście od wielkości naczynia, w której pieczemy warzywa.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Razem z olejem z patelni wyłożyć ją na spód naczynia. Czosnek zmiażdżyć i pokroić na drobna kosteczkę. Resztę warzyw umyć i pokroić w plastry i układać na przemian tak aby powstał warzywny 'ślimak'. Całość przyprawić do smaku, posypać czosnkiem i skropić octem balsamicznym. Piec w temperaturze 200 ° C przez 35 minut (włożyłam do nierozgrzanego piekarnika!!). Pod koniec pieczenia można posypać całość startym żółtym serem.