Wykonanie

Dziwnie to zabrzmi, ale to dzięki bajce wytwórni Pixar "Ratatuj" dowiedziałam się o tej potrawie. Minęło już kilka lat i dopiero teraz zrobiłam Ratatouille. Nigdy nie zagłębiałam się w tematykę kuchni francuskiej, jednak do tej potrawy na pewno
będę wracać.Ratatuj może być dodatkiem do dania głównego lub być daniem zasadniczym.RatatouilleSkładniki:~ 1
czerwona papryka~ 1
bakłażan~ 1
cukinia~ 4
pomidory~ 1 średnia
cebula~ 2 ząbki
czosnku~ sól/
pieprz czarny (zielony gruboziarnisty)~
zioła prowansalskie~
ocet balsamiczny- opcjonalnie~
ser żółty (niekoniecznie)*Ilość składników zależy oczywiście od wielkości naczynia, w której pieczemy warzywa.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Razem z
olejem z patelni wyłożyć ją na spód naczynia.
Czosnek zmiażdżyć i pokroić na drobna kosteczkę. Resztę warzyw umyć i pokroić w plastry i układać na przemian tak aby powstał warzywny 'ślimak'. Całość przyprawić do smaku, posypać
czosnkiem i skropić
octem balsamicznym. Piec w temperaturze 200 ° C przez 35 minut (włożyłam do nierozgrzanego piekarnika!!). Pod koniec pieczenia można posypać całość startym
żółtym serem.

About Paula