ßßß
Wykorzystałam:3 kg pomidorów LIMA7 ząbków czosnku1 litr oleju (użyłam gotowej mieszanki oleju i oliwy z oliwek dostępnej w sklepach)zioła prowansalskie1 łyżka octu balsamicznegosuszona cebulasól1. Najpierw przygotuj słoiki. Umyj dokładnie w gorącej wodzie, sprawdź zakrętki. Użyłam słoików po 240 ml każdy, wyszło takich 7.2. Pomidory umyj, oderwij szypułki. Pokrój w ćwiartki, wydrąż mokry środek z pestkami. Układaj pomidory na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Niech będzie ciasno - pomidory i tak zmniejszą swoją objętość w trakcie suszenia. Każdą ćwiartkę oprósz niewielką ilością soli.3. Piekarnik ustaw na 90 stopni i włącz termoobieg. Blaszki z pomidorami zamontuj na niższych poziomach. Piekarnik zostaw lekko uchylony, za moim przykładem możesz włożyć drewnianą łyżkę. Proces suszenia powinien trwać około 3 godzin jednak niektóre pomidory musiały się suszyć nawet 45 minut dłużej. WAŻNE jest, aby kontrolować stan pomidorów, czy aby się nie przypiekły czy nawet zwęgliły (zależy np. od piekarnika). Gotowe pomidory powinny mieć pomarszczoną skórkę, ale w dotyku powinny zachować swoją mięsistość. Nie mogą być wysuszone na wiór (wtedy będą czipsy:)).4. Wysuszone pomidory przełóż do miski i wymieszaj z 1 łyżką octu i suszonymi przyprawami. Do słoików włóż po jednym ząbku czosnku. Pomidory przełóż do słoików niezbyt ciasno.5. Olej podgrzej w garnku tak, ażeby był bardzo ciepły jednak nie bulgotał. Takim gorącym olejem zalewaj pomidory minimalnie powyżej ich poziomu. Szybko i mocno zakręcaj słoiki. Postaw je na wieczku - dzięki temu pomidory same się pasteryzują.