Wykonanie
Od kilku lat robie domowe
octy i udają mi się coraz ciekawsze. Kiedy kilka tygodni temu nazbierałam sporo kwiatów akacji na
syrop i
herbatkę , pomyślałam, by zrobić z nich aromatyczny
ocet, podobnie, jak robiłam z kwiatów mniszka lekarskiego. Dodałam do niego
matkę octową z domowego
octu jabłkowego i jedno pokrojone
jabłko, by ułatwic fermentację. Udał mi się, jast smaczny i aromatyczny. Juz go dodałam do sałatki z
ogórków i kombinowanej na bazie
sałaty , z
czereśniami i wędzonym
twarogiem.50 kiści kwiatów akacjijedno
jabłkolitr
wody2 łyżki
cukrumatka octowa z
octu jabłkowego ( opcjonalnie )Kwiaty po rozsypaniu na jasnej powierzchni na kilkanaście minut ( by wyszły małe robaczki) wkładamy do słoika, dodajemy opcjonalnie całe
jabłko ze skórką pokrojone drobno ( tylko bez ogonka),
cukier rozpuszczony w wodzie i resztę
wody, jeśli mamy, to dorzucamy
matkę octową, przykrywamy gazą umocnioną gumką i odstawiamy najpierw na tydzień w ciepłe miejsce.
Napój będzie się burzył po dwóch dniach,
potem się uspokoi. Po tygodniu wyjmujemy kwiaty i nadal trzymamy w ciepłym miejscu , za dwa tygodnie
ocet będzie miał przyjemny kwaskowy smak – będzie gotowy.
SAŁATKA Z
CZEREŚNIAMI I WĘDZONYM
TWAROGIEM Z AKACJOMYM DRESSINGIEMMieszanka
sałat – lodowa, strzępiasta,
rucola,
młody szpinakgarść
czereśniok. 10 dkg wędzonego
twaroguogórki z tej sałatki
bazylia fioletowa i cytrynowa ( świeże listki),
miętasól,
pieprz ziołowy, 2 łyżki
oliwy i dwie łyżki
octu akacjowego
Umyte i osuszone
sałaty lekko solimy, układamy na talerzu. Dodajemy
ogórki, pokruszony
twaróg i wydrylowane
czereśnie. Posypujemy
pieprzem ziołowym, polewamy
oliwą i
octem, dorzucamy listki
bazylii i
mięty.Lubię dodawać
owoce i
sery do
sałaty z fajnym dressingiem , w tej postaci
sałatka smakowała doskonale , polecam na letnie kolacje czy śniadania. Zamiast
octu akacjowego można dodać inny aromaryczny,
jabłkowy też będzie dobry.Smacznego !
(Odwiedzone 44
razy, 1 dzisiaj)