Wykonanie
I nastała
pora, którą lubię najbardziej pod kulinarnym ( i nie tylko) względem. W ogrodzie dojrzewają
owoce, na grządkach
zielenina rozwija się pięknie, warzywa czekają na swoją kolejkę. Smak dojrzałej w słońcu
sałaty z własnej grządki jest zupełnie inny, niż tej kupionej na straganie . Lubię łączyć
sałatę z
owocami , dodając jej zielonego
ogórka ( jeszcze nie mój, ale rosną te, co ocalały przed żarłocznymi
ślimakami) do towarzystwa.
Ser doskonale uzupełnia tę kompozycję – tu doskonałej jakości
twaróg z lokalnej mleczarni. Listki fioletowej
bazylii i
mięty dopełniły smaku.miseczka
młodych liści
sałatypół zielonego
ogórkagarść
truskawek i
jagód ( te są kamczackie)kawałek
twarogu półtłustego pokrojonego na kawałki
sól,
pieprz ziołowyłyżka
octu balsamicznego i 3 łyżki
oliwylistki
bazylii i
miętyUmytą i osuszoną
sałatę ułożyłam w miseczce, dodałam pokrojonego w półplasterki
ogórka , posoliłam. Wrzuciłam
owoce i listki
mięty oraz fioletowej
bazylii, polałam
oliwą i
octem balsamicznym, sypnęłam nieco
pieprzu ziołowego i wymieszałam. Na koniec poukładałam kawałki
sera.
Owocowo-warzywne smaki połączone balsamicznym
winegretem z dodatkiem
sera smakowały doskonale. Myślę, że i bardziej wyraziste w smaku
sery też będą pasowały do tej sałatki.Smacznego !