ßßß
Dziś na targu nie znalazłam już sałaty”prosto z ogródka’, widocznie się skończyła. Ale z tej kupionej ostatnio, pysznej i pachnącej słońcem zrobiłam pyszną sałatkę.Dość nietypowo zestawione składniki – sałatę, cienko pokrojoną cebulkę, maliny i ser połączył w harmonijną całość winegret na bazie octu balsamicznego. Ser, to nasz poczciwy twaróg z kostki, który w doskonałej jakości , z lokalnej mleczarni, kupuję w pobliskim sklepie spożywczym.pół główki sałaty masłowej ( środek)pół kostki twarogu półtłustegopół szklanki malinmałą młoda cebulkałyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwysól, pieprz świeżo zmielonykilka listków miętyUmyte i osuszone liście sałaty rwiemy na kawałki, dodajemy cieniutkie krążki cebuli i solimy na 5 minut. Z oliwy, octu balsamicznego i pieprzu robimy winegret ubijając widelcem. Polewamy nim sałatę, zostawiając trochę na koniec, mieszamy z sałatką. Dodajemy zgniecione listki mięty, posypujemy pokruszonym serem i malinami i polewamy resztą sosu.Sałatka była pyszna, szczególnie przypadłą do gustu mojej córce, która zjadła jej lwią część. Polecam na lato, w sezonie malinowym.Smacznego !