Wykonanie
Pyszna
sałatka z
ogórków ..
2 kg
ogórków9 szkl.
wody1/2 szkl.
solizalewa:3 szkl.
wody2 szkl.
cukru2 szkl.
octu 10%do każdego słoika:2 ziarna
ziela angielskiego2 ziarna
pieprzuOgórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki. Z 9 szklanek
wody i 1/2 szkl.
soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone
ogórki i odstawić na 3 godziny. Odcedzić na durszlaku. Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić
przyprawy. Włożyć odcedzone
ogórki. Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią
ogórki. Zakręcić. Wstawić do dużego garnka, wlać
wodę do wysokości 2/3 słoiczków. Od momentu zagotowania pasteryzować około 10 minut.