ßßß
Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak i myślę, że mi się to udało. Mam nadzieję, że Przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na obiad…Dzisiaj tak się rozgotowałam, że już mam obiad na jutro!
Składniki: na 4-6 porcji600 g fileta z piersi kurczaka1 cebula1 batat, ok. 300 g2 ząbki czosnku1 małe czerwone chili1 małe zielone chili6 dużych suszonych pomidorów z zalewie½ l wywaru z kurczaka lub warzywnego200 ml masła orzechowego2 łyżki ghee (masło klarowane)1 łyżka soku z limonki1 łyżeczka kminu rzymskiegoDo podania2 dymki ze szczypioremprażone orzeszki ziemneKolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Mięso kurczaka pokrój w podłużne paski i zrumień na łyżce masła. Przełóż na talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki. Roztop drugą łyżkę masła i wrzuć cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej wywar z kurczaka, dodaj orzechowe masło i czosnek. Zagotuj sos i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kurczaka i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dopraw sos solą, kminem rzymskim i sokiem z limonki. Posyp dymką pokrojoną w piórka, ziemnymi orzeszkami i zieloną natką. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko.Spara Spara