ßßß
Tabblouleh można przyrządzić z quinoa ale ja i tak wolałam eksperymentować. Brokułowe tabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze!
Składniki: na 12 szaszłyków1 kg filetów z piersi kurczaka2 łyżki świeżego i utartego imbiru4 ząbki czosnku1 łyżka czerwonej papryki1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu1½ łyżki tandoori masala1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego1½ łyżeczki soli150 g greckiego jogurtu2 łyżki oliwy z oliwek
Zacznij od marynowania mięsa. W misce wymieszaj jogurt z imbirem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą i przyprawami. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Przykryj naczynie folią, odstaw w chłodne miejsce i marynuj przez dwie godziny lub przez noc. W międzyczasie namocz drewniane szpikulce lub użyj metalowych. Zamarynowane mięso nadziej na szpikulce i grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając.Brokułowe tabbouleh1 mały brokuł150 g ugotowanego bulgur2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli1 mały granat, pestki3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórkasok z połowy cytryny2 łyżki oliwygarść natki pietruszki4 gałązki młodej bazyliisól i czarny pieprz do smaku
Rozdrobnij brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno pokrój natkę pietruszki, bazylię i cebulę. Pokrój w kostkę ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem.
P.S.Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa.Spara SparaSpara Spara