Wykonanie
Popularna szarlotka z połówkami
jabłek wzbogacona o
budyń oraz
orzechowy lukier. Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Delikatne , pieczone
jabłka schowane w cieście ala kruchym rozpływają się w ustach ,
orzechowy lukier podkreśla smak placka.


Blaszka ok 40 X 25 cmSkładniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej250g
masła 82%2
jajka2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczenia150g.
serka homogenizowanego waniliowego ( 1 opakowanie)
Jabłka:9
jabłek ( ilość może się różnic w zależności o wielkości
owoców)
cynamonBudyń:1
budyń śmietankowy0,5l.
mleka2-3 łyżki
cukru1 łyżka
masła1
żółtkoLukier:1 szklanka
cukru pudru2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%1/3 szklanki zmiażdżonych/posiekanych drobno
orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto: Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia oraz wbić
jajka.Dodać
serek, posikane schłodzone
masło, zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki.
Budyń:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać
cukier oraz
masło , wbić
żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować
budyń, ułożyć
jabłka w małych odstępach od siebie.
Jabłka oprószyć
cynamonem, przykryć pozostałym
ciastem.Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lukier:
Cukier puder połączyć ze
śmietaną do powstania gładkiego lukru.Wsypać
orzechy , dokładnie wymieszać.Upieczone ciasto polać po całości lukrem.

Smacznego