Wykonanie
Share the post "Szybki stir fry z
makaronem udon,
wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables"Dziś proponuję coś w stylu azjatyckim. Szybki
makaron udon smażony z
wołowiną,
papryką,
brokułami,
grzybami i
groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Poza tym, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a to po ciężkim dniu pracy jest bardzo ważne. Zdrowy i pyszny obiad dla każdego, gorąco polecam ten przepis. Jeżeli jesteś fanem takich szybkich pyszności z
makaronem udon w stylu azjatyckim, polecam także
makaron udon z
chilli i
szpinakiem i ten z
wołowiną i
grzybami – pycha!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:400 g
steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki1 łyżka
skrobi lub
mąki kukurydzianej2 łyżki
oleju roślinnego150 g
grzybów np.
pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki1/2
papryki, pokrojonej w cienkie plasterki100 g
groszku cukrowego4 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka startego startego świeżego
imbiru3 garści małych różyczek
brokuła3 łyżki
sosu hoisin2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżeczka sosu
chili lub 1/2 łyżeczki mielonego
chili400-500 g świeżego
makaronu udon2
dymki, posiekane w cienkie plasterki1 łyżeczka
oleju sezamowegoPrzygotowanie :Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki
oleju roślinnego i włóż
wołowinę wymieszaną z
mąką kukurydzianą. Podsmaż do zarumienienia i wyjmij z patelni.Do tej samej patelni dodaj resztę
oleju, dodaj
grzyby,
paprykę,
czosnek i
imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż
grzyby i
papryka zmiękną, przez około 2 minut. Dodaj
brokuły i
groszek i smaż mieszając, aż lekko zmiękną przez koło 3 minuty. Następnie dodaj
sos hoisin,
sos sojowy,
chili i 3/4 szklanki
wody i doprowadź do wrzenia.Zmniejsz ogień, dodaj
makaron, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 2 minut. Dodaj
wołowinę, posiekaną
dymkę i
olej sezamowy, podgrzej mieszając przez przez 1 minutę i podawaj.Smacznego!
English versionStir fry with udon noodles, beef and vegetables(4 servings)Ingredients:400 g beef setak, cut into
thin slices1 tablespoon cornstarch2 tablespoons vegetable oil150 g m ushrooms, thinly sliced1/3 bell pepper, sliced100 g sugar snap peas4 cloves garlic minced1 tablespoon grated peeled fresh ginger3 handfuls, small broccoli florets3 tablespoons hoisin sauce2 tablespoons light soy sauce1 teaspoon
chili sauce or 1/2 teaspoon
chilli powder400-500 g fresh udon noodles2 green onions thinly sliced1 teaspoon
sesame oilPreparation:In a large pan, heat all but 2 tsp of the vegetable oil over high heat, add beef coated with cornstarch and cook until browned. Remove to
plate and set aside.In same pan, heat remaining vegetable oil over medium-high heat, add mushrooms, bell pepper, garlic and ginger and stir fry until mushrooms and pepper are beginning to soften, about 2 minutes. Add broccoli and peas stir-fry until tender-crisp, about 3 minutes. Stir in hoisin sauce, soy sauce,
chilli and 3/4 cup water and bring to boil.Reduce heat to low add noodles, tossing gently to coat. Simmer, stirring gently, until sauce is slightly thickened, about 2 minutes. Add beef, green onions and
sesame oil, cook, tossing to coat, for 1 minute and
serve.Enjoy!
Share the post "Szybki stir fry z
makaronem udon,
wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables"