ßßß
Przepis na ostatnią chwilę 🙂 Nowe bezglutenowe i wegańskie pierniczki, dla tych, którzy zapomnieli i nie zrobili ich wcześniej 😀 I dla tych, którzy nie lubią wałkować i wycinać 🙂 Te pierniczki są miękkie, wilgotne i puszyste już w dniu pieczenia, nie muszą (choć mogą) leżakować. Można je zrobić w wersji z dołkiem wypełnionym dżemem lub oblane czekoladą – te lubię najbardziej 🙂 Bardzo polecam zaparzane ciasto pierniczkowe, ponieważ zawsze się udaje! Początkującym polecam przygotowanie pierniczków z jednej lub maksymalnie dwóch porcji, ponieważ łatwiej zaparzyć mniejszą ilość ciasta. Fotki zrobiłam na szybko, nie miałam czasu na stylizację 😉 A inne świąteczne propozycje znajdziecie tu [klik] oraz, oczywiście, w moich książkach „Święta bez pszenicy” oraz „Bez pszenicy na każdą okazję” 🙂Składniki (na 25-30 sztuk)50 g pełnoziarnistej mąki gryczanej50 g mąki ryżowej50 g skrobi z tapioki35 g ksylitolu lub cukru kokosowego35 g syropu daktylowego, klonowego, kokosowego (w wersji niewegańskiej miodu)100 ml mleka roślinnego60 g suszonych śliwek bez pestek, miękkich*10 g nasion chia + 30 g wrzątku1 łyżeczka kakao lub karobu1 płaska łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki goździkówpo 1/3 łyżeczki kardamonu, imbiru oraz anyżu**1/2 łyżeczka sody oczyszczonejdodatkowo (opcjonalnie): kwaskowy dżem (dałam niesłodzony jagodowy), kilka kostek deserowej czekolady, orzechy
Nasiona chia zmiel w blenderze lub młynku na mączkę, zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans.W misce wymieszaj suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy oraz sodę.Do małego garnka z grubym dnem wrzuć ksylitol lub cukier kokosowy oraz syrop lub miód. Śliwki zmiksuj z mlekiem i dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając, aż ksylitol lub cukier kokosowy się rozpuści.Gdy masa zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i wsyp suchą mieszankę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj dobrze, by nie było widać surowej mąki.Gorące ciasto odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, dodaj zaparzone chia i zagnieć ciasto. Będzie miękkie i lepiące, ale takie właśnie ma być.Z tego ciasta trudno wykrajać kształty. Najlepiej odrywaj kawałki i dłońmi lekko zwilżonymi wodą (dosłownie odrobiną) formuj z nich kulki. Układaj je w odstępach na papierze do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczaj, tworząc kopułkę lub placuszek o grubości około 1 cm. Kulki możesz spłaszczać lekko zwilżonym wnętrzem dłoni lub przez kawałek folii spożywczej (ja wolę sposób z folią).Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut. Po ostudzeniu przechowuj w ciemnym miejscu w szklanym słoiku lub metalowej puszce. Pierniczki od razu po wyjęciu z piekarnika są miękkie, wilgotne i puszyste.DodatkiJeśli chcesz, na środku każdego pierniczka możesz zrobić małe wgłębienie (jak w kluskach śląskich) i po upieczeniu wypełnić dołki dżemem. Pierniczki możesz również udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (ja zanurzyłam w niej tylko połowę każdego piernika). Przed pieczeniem w pierniczek możesz także włożyć orzechy (laskowe lub migdały).* Jeśli masz twarde, suche śliwki, zalej je wcześniej wrzątkiem i odstaw, by zmiękły, a następnie dobrze odsącz.** Te przyprawy nadadzą pierniczkom „ostrości”. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, pomiń je lub daj tylko szczyptę każdej z nich.