Wykonanie
Kotlety z
jajek to bardzo smaczna propozycja obiadowa, łatwa i dość szybka w wykonaniu. Świetnie pasują do nich ziemniaczki oraz wyrazisty w smaku dodatek, jak
kiszone ogórki,
kiszona kapusta,
pomidory z
cebulka czy marynowane
buraczki. Ich smak znakomicie podkreśli również
sos chrzanowy (tak, jak na dolnym zdjęciu) lub
musztardowy . Kotlety dobrze znoszą odgrzewanie. Kotlety z
jajek znane są w Polsce od dawna; w latach 80. i 90. dzwudziestego wieku podawane były często jako przykład bardzo ekonomicznego posiłku. Ciekawostka dla czytelników w przyszłości: jest obecnie listopad 2017 - ceny
jajek przewyższyły ceny drobiu - to nie żart. Mimo to nie załamujmy się i nie rezygnujmy z tej smacznej potrawy. ;)

8
jajek1 łyżeczka
sody kuchennej (
sody oczyszczonej)8 łyżek drobno startego
parmezanu (ew.
twardego sera żółtego)2 łyżki drobno siekanej
natki pietruszki2 łyżki drobno siekanego
koperku1-2 ząbki
czosnku - przeciśnięte2 łyżeczki
musztardy1
jajko surowe
sól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku
bułka tartaOlej do smażenia + 1 łyżeczka
masła8
jajek gotujemy na twardo, dodając do
wody 1 łyżeczkę
sody kuchennej, dzięki
czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane
jajka studzimy pod zimną
wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Dodajemy drobno starty
parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek
czosnku, drobno siekaną
natkę pietruszki,
koperek,
musztardę oraz surowe
jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku
solą i
czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!).

Dodajemy ok. 2 łyżki
bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.Z masy formujemy w dłoniach 8 kotletów. Obtaczamy je dokładnie w
bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego
oleju z
masłem ze wszystkich stron na złoto.