ßßß Cookit - przepis na Kotlety z jajek na twardo

Kotlety z jajek na twardo

nazwa

Wykonanie

Kotlety z jajek to bardzo smaczna propozycja obiadowa, łatwa i dość szybka w wykonaniu. Świetnie pasują do nich ziemniaczki oraz wyrazisty w smaku dodatek, jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, pomidory z cebulka czy marynowane buraczki. Ich smak znakomicie podkreśli również sos chrzanowy (tak, jak na dolnym zdjęciu) lub musztardowy . Kotlety dobrze znoszą odgrzewanie. Kotlety z jajek znane są w Polsce od dawna; w latach 80. i 90. dzwudziestego wieku podawane były często jako przykład bardzo ekonomicznego posiłku. Ciekawostka dla czytelników w przyszłości: jest obecnie listopad 2017 - ceny jajek przewyższyły ceny drobiu - to nie żart. Mimo to nie załamujmy się i nie rezygnujmy z tej smacznej potrawy. ;)
8 jajek
1 łyżeczka sody kuchennej (sody oczyszczonej)
8 łyżek drobno startego parmezanu (ew. twardego sera żółtego)
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno siekanego koperku
1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte
2 łyżeczki musztardy
1 jajko surowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta
Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
8 jajek gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżeczkę sody kuchennej, dzięki czemu jajka będzie łatwo obrać ze skorupek. Ugotowane jajka studzimy pod zimną wodą na tyle, by nie parzyły dłoni, po czym obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Dodajemy drobno starty parmezan, obrany, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno siekaną natkę pietruszki, koperek, musztardę oraz surowe jajko. Dokładnie mieszamy po czym doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem, by nie była mdła (ważne!).
Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależności od gęstości masy), dokładnie całość wyrabiamy.
Z masy formujemy w dłoniach 8 kotletów. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju z masłem ze wszystkich stron na złoto.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/11/Kotlety-z-jajek-na-twardo.html