Wykonanie
Kotleciki
ryżowe ze
szpinakiem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych . To proste w przygotowaniu danie może stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację, idealnie smakują podane z ulubionym sosem i surówką.

składniki na 20 sztuk1,5 szklanki
ryżu4 ugotowane na twardo
jajka1 surowe
jajko450 g
mrożonego szpinaku rozdrobnionego2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszkiszczypta
gałki muszkatołowejszklanka
bułki tartejolej do smażenia
czarny pieprzsólprzepis
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
jajka drobno siekamy i dodajemy do
ryżu.W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy rozmrożony
szpinak i całość dusimy do momentu odparowania
wody, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku oraz odrobinę
soli, wszystko mieszamy zdejmujemy z ognia i dodajemy do miski z
ryżem i
jajkami.Opłukaną
natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pozostałych składników, dodajemy również surowe
jajko, całość doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem oraz
gałką muszkatołową, starannie mieszamy.Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w
bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiano a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.