Wykonanie
Kotlety mielone to klasyk, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli podamy do nich różne sosy oraz różne dodatki, jak
ziemniaki,
kasza jęczmienna,
kasza gryczana czy
makaron (do którego szczególnie pasują takie sosy, jak
grzybowy, beszamelowy czy
serowy), za każdym razem otrzymamy inny, ciekawy obiad.

500 g mielonej
łopatki wieprzowej1
cebula – obrana2 ząbki
czosnku – obrane1
jajko2-3 kromki
chleba bez skórki, namoczonego w wodzie½ łyżeczki mielonej
kolendry½ łyżeczki
sody kuchennejŚwieżo zmielony
czarny pieprz i
sól – do smaku, by masa była wyrazista
Bułka tarta do obtoczenia
Olej +
masło do smażenia
Chleb namaczamy w wodzie.
Mięso drobno mielemy wraz z
cebulą i
czosnkiem. Do masy
mięsnej dodajemy odciśnięty
chleb i
przyprawy. Ważne, by dodać tyle
soli i
pieprzu, by masa była wyrazista w smaku i by kotlety nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie składniki się połączyły.Mokrymi dłońmi formujemy 10 kotletów, które następnie obtaczamy w
bułce tartej.Kotlety smażymy na
oleju z dodatkiem
masła, z obu storn na złoto.Do kotletów pysznym dodatkiem będzie
sos chrzanowy (klik) ,
musztardowy lub Cajun (klik).