ßßß Cookit - przepis na Kotlety z piersi kurczaka z sosem koperkowo - szynkowym

Kotlety z piersi kurczaka z sosem koperkowo - szynkowym

nazwa

Wykonanie

Proste potrawy można łatwo urozmaicić dzięki doborowi dodatków. W tym przepisie delikatność drobiowego mięsa przełamujemy nutą musztardy. Kotletom towarzyszy kremowy sos z szynką i koperkiem, nadając daniu wiosenny charakter. Inspiracja: Taste of Home.
2 duże filety z piersi kurczaka
1 jajko
1 łyżeczka musztardy Dijon (ostrej)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
masło do smażenia
sos:
3-4 plasterki szynki
1 łyżeczka mąki pszennej
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
100 ml mleka
4 łyżki siekanej natki koperku
1. Filety rozcinamy w poprzek, tak, by z każdego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Otrzymane w ten sposób 4 kawałki mięsa lekko rozbijamy. (Jeśli nasze filety są wyjątkowo małe, musimy użyć 4 filetów) Mięso obtaczamy w jajku rozmąconym z musztardą, solą i pieprzem po czym panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na niedużej ilości masła podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę, aż będzie lekko złota. Wsypujemy 1 łyżeczkę mąki i mieszamy tak, jak przy robieniu zasmażki. Dodajemy śmietanę i mleko. Mieszając zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec, po zdjęciu sosu z ognia dodajemy koperek i mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Kotlety podajemy polane sosem. Kotlety na zdjęciu zostały podane z Ziemniakami z patelni po wiedeńsku (Bratkartoffeln) i i słodko-pikantną Sałatką z zielonych ogórków w occie.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/07/Kotlety-z-piersi-kurczaka-z-sosem-koperkowo.html