Wykonanie
Proste potrawy można łatwo urozmaicić dzięki doborowi dodatków. W tym przepisie delikatność drobiowego
mięsa przełamujemy nutą
musztardy. Kotletom towarzyszy kremowy sos z
szynką i
koperkiem, nadając daniu wiosenny charakter. Inspiracja: Taste of
Home.

2 duże
filety z piersi kurczaka1
jajko1 łyżeczka
musztardy Dijon (ostrej)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzbułka tartaolej do smażenia
masło do smażeniasos:3-4 plasterki
szynki1 łyżeczka
mąki pszennej100 ml gęstej kwaśnej
śmietany100 ml
mleka4 łyżki siekanej
natki koperku1. Filety rozcinamy w poprzek, tak, by z każdego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Otrzymane w ten sposób 4 kawałki
mięsa lekko rozbijamy. (Jeśli nasze filety są wyjątkowo małe, musimy użyć 4 filetów)
Mięso obtaczamy w
jajku rozmąconym z
musztardą,
solą i
pieprzem po czym panierujemy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto.2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na niedużej ilości
masła podsmażamy pokrojoną w paseczki
szynkę, aż będzie lekko złota. Wsypujemy 1 łyżeczkę
mąki i mieszamy tak, jak przy robieniu zasmażki. Dodajemy
śmietanę i
mleko. Mieszając zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec, po zdjęciu sosu z ognia dodajemy
koperek i mieszamy. Sos doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.3. Kotlety podajemy polane sosem. Kotlety na zdjęciu zostały podane z
Ziemniakami z patelni po wiedeńsku (Bratkartoffeln) i i słodko-pikantną
Sałatką z zielonych
ogórków w occie.