Wykonanie
Dzisiaj Dzień Kobiet. Trzeba się rozpieszczać od rana :)Na śniadanko - suflet
serowy! To francuski klasyk o lekkiej i przyjemnej dla podniebienia konsystencji.

Składniki:- 20 g
masła (dodatkowo trzeba około 5 g na wysmarowanie kokilek)- 25 g
mąki pszennej- 2
jajka- 1 łyżeczka
musztardy francuskiej- 150 ml
mleka- około 150 g
sera cheddar-
pieprz cayenne-
bułka tarta do obsypania kokilek-
sól, świeżo mielony
pieprz czarnyKokilki smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą (nadmiar
bułki wysypujemy).W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy aż składniki się dokładnie połączą. Chwileczkę gotujemy na małym ogniu.Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę porcji
mleka, dokładnie mieszamy i dodajemy resztę
mleka. Stawiamy ponownie na gaz i mieszając chwilkę gotujemy.Zdejmujemy z ognia i dodajemy starkowany na drobnych oczkach tarki
ser,
pieprz cayenne oraz
musztardę, szczyptę
soli i świeżo mielony
pieprz czarny. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy
żółtka i mieszamy.Na koniec dodajemy porcjami ubite na sztywno
białka i delikatnie wszystko łączymy ze sobą.Przekładamy do natłuszczonych kokilek i pieczemy około 13 minut w 200 stopniach.ps. suflet rośnie wysoki lecz po chwili opada. U mnie też urósł, ale jak zaczęłam robić zdjęcia... okazało się, że nie ma karty w aparacie :DSMACZNEGO!!!