Wykonanie

Składniki :1
marchew, 1
pietruszkamały kawałek
selera i
pora4
ziemniaki1 średnia
cebulamała
kapusta pekińska lub połowa większej
sól,
pieprz,
liść laurowy, szczypta
majerankukawałek
ostrej papryczkinatka pietruszki, ewentualnie ząbek
czosnku jak nie mamy papryczkitłuszcz do smażeniaopcjonalnie 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego
Przygotowanie :Obrane warzywa tj,
marchew,
pietruszkę zetrzeć na tarce,
cebulę,
ziemniaki i
seler pokroić w kostkę
Kapustę pokroić w paskiDo garnuszka z
wodą wrzucić pokrojone
ziemniaki i pokrojony
seler oraz
cebulę,
liść laurowy, kilka ziaren
pieprzu oraz mały kawałek czerwonej
ostrej papryczki - gotowaćStartą
marchew przesmażyć na
oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z
pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzywNastępnie dodać pokrojony w krążki
por i umytą, pokrojoną
kapustę,
zioła, wymieszać i gotować krótko by
kapusta się nie rozleciała.

Jeśli dysponujemy
warzywami suszonymi (
marchew,
pietruszka,
por,
seler,
cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej
marchewki.Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób.