ßßß Cookit - przepis na Tort owocowy z bezą

Tort owocowy z bezą

nazwa

Wykonanie

Dalsza część urodzin z Hortex
Po obfitym , udanym obiedzie na każdym urodzinowy przyjęciu powinien pojawić się tort.
Także i u nas nie mogło go zabraknąć
Na dworze robi się coraz cieplej , w powietrzu czuć wiosnę i nawet pojawiły się pierwsze motylki-cytrynki więc postawiłam na tort owocowy aby przywołać letnie wspomnienia do których niedługo powrócimy w rzeczywistości..
Na świeże truskawki , maliny i podobne letnie owoce musimy jeszcze zaczekać więc idealnym rozwiązaniem była mieszanka mrożonych owoców Hortex ..
Już przy otwieraniu owocowej paczki zapachniało latem..
W efekcie tort wyszedł wspaniały ..
Lekki biszkopt przełożony masą owocową na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone oraz puszysta ,mięciutka , chrupiąca z wierzchu beza.
Tortownica 18cm.
Biszkopt:
2 całe jajka
2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
Beza:
3 białka
szczypta soli
250g.cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem owocowy:
400 ml słodkiej śmietanki 42 % ( lub 36/30 %)
3/4 szklanki cukru pudru
250g. mascarpone
450g. mrożonej mieszanki owocowej Hortex
1 czubata łyżka żelatyny spożywczej
3-4 łyżki wrzątku
Poncz:
5 łyżek przegotowanej wody
2 łyżki domowego soku/ syropu owocowego ( użyłam malinowego)
Dodatkowo:
4 kostki mlecznej czekolady
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie z cukrem.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju.
Wsypać proszek do pieczenia i mąkę , wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st ( do suchego patyczka).
Biszkopt odstawić do wystudzenia. Beza :Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli miksując dodawać powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.
Ubite białka wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Pozostawić do wystudzenia.
Krem owocowy: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone.
Dodać rozmrożone owoce , zmiksować.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku , ostudzić , przelać do kremu , ponownie zmiksować.
Poncz :Wodę wymieszać z sokiem owocowym.
Złożenie: Biszkopt rozkroić na pół wzdłuż , blaty nasączyć ponczem.
Krem owocowy podzielić na 3 części.
Pierwszą część wyłożyć na dolny biszkopt , przykryć pozostałym ciastem na którym rozsmarować drugą część remu.
Pozostałym kremem obłożyć tort w koło.
Na wierzchu położyć bezę lekko dociskając aby przykleiła się do kremu.
Bezę posypać tartą czekoladą.
Przywołanie letnich wspomnień jak najbardziej udane !
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/tort-owocowy-z-beza