Wykonanie
Dalsza część urodzin z Hortex
Po obfitym , udanym obiedzie na każdym urodzinowy przyjęciu powinien pojawić się tort.Także i u nas nie mogło go zabraknąć
Na dworze robi się coraz cieplej , w powietrzu czuć wiosnę i nawet pojawiły się pierwsze motylki-
cytrynki więc postawiłam na tort
owocowy aby przywołać letnie wspomnienia do których niedługo powrócimy w rzeczywistości..Na świeże
truskawki ,
maliny i podobne letnie
owoce musimy jeszcze zaczekać więc idealnym rozwiązaniem była mieszanka
mrożonych owoców Hortex ..Już przy otwieraniu owocowej paczki zapachniało latem..W efekcie tort wyszedł wspaniały ..Lekki
biszkopt przełożony masą
owocową na bazie słodkiej
śmietanki i
mascarpone oraz puszysta ,mięciutka , chrupiąca z wierzchu
beza.
Tortownica 18cm.
Biszkopt:2 całe
jajka2
żółtkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki pszennejBeza:3
białkaszczypta
soli250g.
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejKrem
owocowy:400 ml słodkiej
śmietanki 42 % ( lub 36/30 %)3/4 szklanki
cukru pudru250g.
mascarpone450g.
mrożonej mieszanki owocowej Hortex1 czubata łyżka
żelatyny spożywczej3-4 łyżki wrzątkuPoncz:5 łyżek przegotowanej
wody2 łyżki domowego soku/
syropu owocowego ( użyłam
malinowego)Dodatkowo:4 kostki
mlecznej czekoladyBiszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli a następnie z
cukrem.Cały czas miksując dodawać po jednym
żółtku oraz po łyżce
oleju.Wsypać
proszek do pieczenia i
mąkę , wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st ( do suchego patyczka).
Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Beza :
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli miksując dodawać powoli
cukier i
mąkę ziemniaczaną.Ubite
białka wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Pozostawić do wystudzenia.
Krem
owocowy:
Śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i
mascarpone.Dodać rozmrożone
owoce , zmiksować.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku , ostudzić , przelać do kremu , ponownie zmiksować.Poncz :
Wodę wymieszać z
sokiem owocowym.
Złożenie:
Biszkopt rozkroić na pół wzdłuż , blaty nasączyć ponczem.Krem
owocowy podzielić na 3 części.Pierwszą część wyłożyć na dolny
biszkopt , przykryć pozostałym
ciastem na którym rozsmarować drugą część remu.Pozostałym kremem obłożyć tort w koło.Na wierzchu położyć
bezę lekko dociskając aby przykleiła się do kremu.
Bezę posypać tartą
czekoladą.
Przywołanie letnich wspomnień jak najbardziej udane !
Smacznego