Rolada biszkoptowa z malinami

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia rolady biszkoptowej. Odwlekałam to w czasie, bo sądziłam, że jest to skomplikowana procedura ;-) Jakże było wielkie moje zdziwienie gdy upieczenie ciasta razem z przygotowaniem zajęło mi mniej niż pół godziny! Smak jest nie do opisania... Krem znowu mój ulubiony - na bazie serka mascarpone. Wybaczcie, że znowu ten sam, ale dla mnie jest to po prostu idealne połączenie z biszkoptem i owocami :-) Przepis na ciasto i technikę jego przygotowania zaczerpnęłam z bloga Monia w Kuchni .
Składniki:
ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
330 ml śmietanki 30 lub 36 %
250 g serka mascarpone
1 opakowanie śmietan fixu
cukier puder wedle uznania (u mnie kopiasta łyżka)
ponadto:
maliny
Wykonanie:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać. Delikatnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach. Ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką (na duży kwadrat). Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku (góra-dół) przez 12-14 minut. Po upieczeniu placek biszkoptu położyć do góry nogami na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i zawinąć na ciepło w roladę za pomocą tej ściereczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Dodać serek i wymieszać delikatnie. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć maliny na całej powierzchni i zawinąć. Włożyć do lodówki na co najmniej 1,5 h. I gotowe! Mój mały malinowy Skrytożerca oszalał z radości na widok ciasta ;-)
Smacznego :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/07/rolada-biszkoptowa-z-malinami.html