Wykonanie
Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia rolady biszkoptowej. Odwlekałam to w czasie, bo sądziłam, że jest to skomplikowana procedura ;-) Jakże było wielkie moje zdziwienie gdy upieczenie ciasta razem z przygotowaniem zajęło mi mniej niż pół godziny! Smak jest nie do opisania... Krem znowu mój ulubiony - na bazie
serka mascarpone. Wybaczcie, że znowu ten sam, ale dla mnie jest to po prostu idealne połączenie z
biszkoptem i
owocami :-) Przepis na ciasto i technikę jego przygotowania zaczerpnęłam z bloga Monia w Kuchni .Składniki:ciasto:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solikrem:330 ml
śmietanki 30 lub 36 %250 g
serka mascarpone1 opakowanie
śmietan fixucukier puder wedle uznania (u mnie kopiasta łyżka)ponadto:
malinyWykonanie:
Białka ubić z
solą na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia - wymieszać. Delikatnie dodać ubitą pianę z
białek i wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach. Ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką (na duży kwadrat). Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku (góra-dół) przez 12-14 minut. Po upieczeniu placek
biszkoptu położyć do góry nogami na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i zawinąć na ciepło w roladę za pomocą tej ściereczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia.Schłodzoną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem i
śmietan fixem na sztywno. Dodać
serek i wymieszać delikatnie. Ostudzony
biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć
maliny na całej powierzchni i zawinąć. Włożyć do lodówki na co najmniej 1,5 h. I gotowe! Mój mały malinowy Skrytożerca oszalał z radości na widok ciasta ;-)
Smacznego :-)