Wykonanie
Zebrałam się wreszcie i tydzień po imprezie urodzinowej Oli dodaję wpis z torem, który właśnie dla Niej zrobiłam. Może ktoś się pokusi zrobić podobny na jutrzejszy Dzień Dziecka. Pyszny krem na bazie
śmietanki,
mascarpone oraz
malin plus
biszkopt z przepisu od mojej mamy. Nam smakowało!
Składniki :Ciasto :Składniki :* 6
jajek* 2 szklanki
mąki* 1,5 szklanki
cukru* 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :
Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę
cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam
mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo
biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do
tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby.Każdy blat trzeba nasączyć
syropem z szklanki wrzątku, łyżki
cukru oraz soku wyciśniętego z połowy
cytryny.Krem :* 2 małe
śmietanki* opakowanie
serka mascarpone* 500 g świeżych
malin* łyżka
cukru pudruPrzygotowanie :
Maliny myję, przesypuję
cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam na sztywno, gdy jest ubita, zmniejszam obroty miksera i dodaję
serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi
malinami.Każdy nasączony
biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego
biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok
tortu. Całość przewiązałam wstążką.Kilka zdjęć z przygotowań do urodzinowej imprezy Oli :