Muffinki tiramisu, czyli kolejny przepis z serii „Wariacje na temat najsłynniejszego włoskiego deseru. Muffinki te łączą w sobie delikatny biszkopt, kremowy ser mascarpone oraz espresso z dodatkiem sherry. Babeczki są naprawdę pyszne, a jeśli się postaramy i ładnie je udekorujemy to na pewno zrobią one nie małe wrażenie!”Składniki:Muffinki:115 g mąki4 jajka1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia100 g cukru pudruSyropkawowy:1 łyżka kawy rozpuszczalnej2 łyżki cukru125 ml cherryKrem:250 g sera mascarpone130 g śmietanki 36%50 g cukru pudruWykonanie:Muffinki:Jajka utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem.Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczeniamąkę i miskowaci jeszcze przez około 3 minuty.Masę przelać do 18 papierowych foremek do muffinek do ¾ wysokości i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 o C.Po upieczeniu odstawić muf finki do całkowitego ostygnięcia.Syropkawowy:Zaparzyć kawę w 1 szklance wrzącej wody. Kawę wymieszać z sherry i cukrem.Każdą babeczkę obficie nasączyć syropemkawowym.Krem:W salaterce ubić śmietankę.Do sera mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę i mieszać drewnianą łyżką.Równomiernie nałożyć masę na każdą z muffinek.Wstawić muf finki do lodówki na około 2 godziny aż masa stężeje.Muffinki dekorować startą czekoladą lub posypać kakao.