ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT Z MASCARPONE I MALINAMI

BISZKOPT Z MASCARPONE I MALINAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto przepyszne, rozpływa się w ustach i kusi swą lekkością. Nie ma nic lepszego na letnie popołudnia niż ciasto ze świeżymi owocami.
Biszkopt ( upiec takie dwa)
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju
- 9 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników. Prostokątną formę wysmarować margaryną ( tylko dno!) i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 250 g malin
- 1 śmietanfix
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodawać serek mascarpone oraz cukier i śmietanfix Masą posmarować biszkopt, ułożyć świeże, umyte i odsączone maliny, lekko dociskając, przełożyć drugą warstwą kremu. Przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować resztę masy i ponownie ułożyć maliny. Wstawić do lodówki.
Zamiast malin można wykorzystać inne owoce takie jak jagody, borówki, truskawki czy jeżyny.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/07/BISZKOPT-Z-MASCARPONE-I-MALINAMI.html