Wykonanie
Delikatna, puszysta, po prostu rozpływa się w ustach. Bazą tej śmietanowej kostki są
jabłka z
sadu moich dziadków, najlepsze na świecie złoty renety. Lekkości ciastu nadaje, genialne w swej prostocie, ciasto ucierane. Całość uzupełnia krem, jak dla mnie idealny, czyli połączenie
bitej śmietany i
serka mascarpone.
Składniki na blaszkę około 35 x 25 cmCzas przygotowania: około 30-40 minut(20
jabłka + 10 ciasto + 5 krem +10 składanie kostki)Czas pieczenia: 20 minutSkładnikiCiasto ucierane4
jajka1 szklanka
cukru + 3 łyżki
cukru waniliowego1,5 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
olejucukier puder do posypania ciastaKrem250 g
śmietanki 36%250 g
serka mascarpone2-4 łyżek
cukru pudruJabłka1 kg
jabłek złota reneta
cukier do smakuPrzygotowanie
JabłkaJabłka obieramy, kroimy z kostkę, zasypujemy
cukrem w takiej ilości jak lubimy i dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie, a część z nich rozpadnie się. Te piękne rumiane jabłuszka, również z
sadu dziadków, to oczywiście nie złote renety, ale po prostu żadna się nie ostała, by zapozować do zdjęcia.
Ciasto
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dolewamy na kilka
razy olej nie przerywając ubijania. Partiami dodajemy
mąkę, przesianą z
proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Aby nie naruszyć struktury piany ja, dla pewności używam dużej rózgi, za pomocą której łączę delikatnie
mąkę z masą jajeczną.Ciasto przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut - do suchego patyczka.Całkowicie wystudzone ciasto dzielimy na trzy blaty.
KremSchłodzoną
śmietankę ubijamy na biały puch. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz
serek mascarpone i ubijamy całość jeszcze chwilę, tylko do połączenia składników, nie dłużej .
Składamy pyszną kostkę w kolejności: ciasto,
jabłka, ciasto, krem, ciasto,
cukier puder.Można oczywiście od razu jak ja, nałożyć sobie słuszną porcję, ale lepiej dać ciastu odpocząć w lodówce minimum 2 godziny, aby warstwy smacznie się ze sobą scaliły.Notatki:Ciasto przed dzieleniem na blaty można przekroić na pół, to z znacznie ułatwi zadanie.Najlepiej też upiec je poprzedniego dnia. Nie tylko oprzemy się pokusie pokrojenia niedostudzonego ciasta, ale również pracy przy nim wydaje się wówczas jakoś mniej.
Śmietanka przed ubiciem musi chłodzić się w lodówce minimum 12 godzin.Jeśli już podejmujemy się duszenia
jabłek najlepiej przygotować ich więcej i zamknąć w słoiczkach, a będą jak znalazł na następny raz. Nie tylko do ciasta.Uwaga, nie każde
jabłko nadaj się do duszenia, czy pieczenia. Nie kupujcie
jabłek w marketach. Na ryneczku, czy pobliskim warzywniaku sprzedawca na pewno podpowie Wam jakie jabłuszka będą do tego idealne.Specjalne podziękowania dla Cioci Gabrysi za jabłuszka, dla mojego taty za ich dostawę i dla Asi za przepis na ciasto ucierane Darka, który dostałam dawno temu. Nadal mam go w oryginalnej odręcznej wersji.