Kolejny smak dzieciństwa - racuchy z jabłkami. Swoje przygotowuję bez drożdży, bo przede wszystkim szybciej, ale takie też mi bardziej smakują. To są najlepsze placki z jabłkami, ciężko nie sięgnąć po kolejnego... Jeśli lubicie połączenie placków i jabłek to powinny się Wam też spodobać pancakes z prażonymi jabłkami oraz jabłka w cieście . szklanka mąki szklanka mleka 2 jajka łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko olej cukier puder Mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz proszek do pieczenia zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać plasterki jabłek w cieście i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron aż będą złociste. Odłożyć na papier do odsączenia z tłuszczu, potem przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 15 sztuk placuszków.