Wykonanie
Mega kaloryczne chruściki ale za to rozkosz dla podniebienia. No ale raz na jakiś czas nawet wskazane jest "zgrzeszyć". Kiedy je piekłam pomyślałam że nikt ich nie będzie chciał jeść bo są bardzo słodkie i do tego nasiąknięte tłuszczem, ale bardzo się pomyliłam, bo zniknęły nawet nie wiem kiedy, a moja koleżanka zapytana przeze mnie czy jej smakują bo są bardzo tłuste odpowiedziała mi że jej organizm domaga się
oleju, a mój mąż dodał że jak jest coś dobre to zawsze mało tego zrobię.Składniki:5 łyżek
mąki2
jajka3/4 szklanki
mleka1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 litra
oleju do smażenia
cukier puder do posypaniaDo miski z
mlekiem dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
żółtka.
Mleko,
żółtka,
mąka i proszek.....................................................Dokładnie mieszamy, ciasto powinno
mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy trochę
mąki, jeśli za gęste dodajemy trochę
mleka. Na końcu dodajemy do ciasta
cukier waniliowy i ubitą na sztywno piane z
białek, a następnie delikatnie wszystko razem mieszamy.
Ciasto z piana z
białek i
cukrem waniliowym.................................
Ciasto po wymieszaniu.......................................................W niewielkim garnku na średnim ogniu rozgrzewamy
olej. Ciasto przelewamy do pustej butelki po wodzie mineralnej z zatyczką.
Ciasto w butelce.............................................................Kiedy
olej będzie dostatecznie gorący, wówczas wylewamy strumieniem ciasto z butelki lekko ją poruszając aby powstały nam spirale.
Nalewanie ciasta na
olej.............................................................
Pieczenie chruściku...................................................Kiedy spiralki zrumienia nam się z jednej strony obracamy je na drugą i również rumienimy.
Zrumienione lane chruściki..............................................................Upieczone chruściki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby nam lekko obciekły z nadmiaru tłuszczy.
Chruścik lany...........................................................Na końcu chruściki dokładnie obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!
Chruścik obsypany
cukrem pudrem....................................................
I jeszcze raz..........................................