Wykonanie
Lany chrust jest fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :)Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było
proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza tym chrust miał być wylewany lejkiem, co niezbyt dobrze mi wychodziło. Moim zdaniem łyżką jest dużo prościej, ale możecie wypróbować metodę z lejkiem.
Składniki:3
jajka2 łyżeczki
cukru waniliowego¾ szklanki
mleka1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:
Olej lub tłuszcz do smażenia
Cukier puder do posypania
Jajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
mleko i po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek.Na gorący tłuszcz powoli wylewamy ciasto łyżką, formując różne kształty. Chrust pieczemy obustronnie na złoty kolor. Gotowe chrusty wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub siatkę do frytek i pozostawiamy na chwilę, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy
ciastka na talerzu i posypujemy
cukrem pudrem.
R E K L A M A