Wykonanie
Racuchy z
jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym
stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :)
Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 2-3 osobySkładniki:
Szklanka
mąkiSzklanka
mlekaŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżeczka
cukru waniliowego3-4
jabłkaOlej do smażenia
Cukier puder do posypania racuchówSuche składniki wraz z
mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy
mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy
mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy
jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy
olej (około pól centymetra). Plasterek
jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany
olej wykładamy
jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy
cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło!