ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą.

Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą.

nazwa

Wykonanie

Truskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu.
Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;)
Składniki:
na ciasto:
3 jajka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli na masę:
450 g truskawek (dałam mrożone)
250 g serka mascarpone
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki cukru pudru
mleczna czekolada
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt papierem ku górze, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia.
Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała.
Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch rolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/03/rolada-biszkoptowa-z-masa-truskawkowa-i.html