ßßß
na ciasto:3 jajka50 g cukru40 g mąki ziemniaczanej40 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli na masę:450 g truskawek (dałam mrożone)250 g serka mascarpone3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki cukru pudrumleczna czekoladaPrzygotowanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt papierem ku górze, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia.Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała.Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch rolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego :)