Wykonanie
Truskawki i
czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu.Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę
biszkoptową nie jest źle ;)Składniki:
na ciasto:3
jajka50 g
cukru40 g
mąki ziemniaczanej40 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na masę:450 g
truskawek (dałam mrożone)250 g
serka mascarpone3 łyżki
żelatyny1/4 szklanki
cukru pudrumleczna czekoladaPrzygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli
cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym
żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią
biszkopt papierem ku górze, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia.
Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z
serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej
wody i dodajemy do masy, wsypujemy
cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała.
Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów zwijamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i polewamy nią wierzch rolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego :)