Wykonanie
Dzisiaj moi kochani chciałam jeszcze raz przywołać wspomnienie piłkarskich emocji.Moi domownicy są wiernymi fanami futbolu więc i mnie również udzieliła się gorąca atmosfera Mundialu.Nie lubię oglądać jak faceci biegają za piłką więc przeniosłam się do mojego królestwa i wyczarowałam torcik w kształcie piłki nożnej oczywiście w barwach World Cup Brasil.Torcik piłka – brazylijskie szaleństwo.
Biszkopt wykonany z dowolnego przepisu, który preferujecie.Ja osobiście od lat robię z przepisu, który gorąco polecam ponieważ zawsze, ale to zawsze się udaje i nie wymaga dodania
proszku do pieczenia, którego nie toleruję w
biszkopcie.
Biszkopt sam w sobie ma być puszysty a nie po dodaniu proszku.
BiszkoptSkładniki:5 dużych jaj¾ szklanki
cukru(ja zawsze
daję ok ½ gdyż nie lubię bardzo słodkich ciast)¾ szklanki
mąki tortowej¼ szklanka
mąki ziemniaczanej1.
Jajka rozbić i oddzielić
białka od
żółtek.2.
Białka razem ze szczyptą
soli ubić na sztywno.3. Do ubitych
białek dodawać partiami
cukier nadal ubijając.4. Dodać
żółtka i jeszcze chwilę ubijać aż wytworzą się liczne pęcherzyki powietrza świadczące o dobrym napowietrzeniu masy biszkoptowej, które gwarantuje udany
biszkopt.5. Teraz odkładamy mikser – nie będzie już nam potrzebny – a bierzemy drewnianą łyżkę.6. Łączymy obie
mąki i przesiewając przez sitko w kilku partiach wsypujemy do masy biszkoptowej dokładnie i delikatnie mieszając za każdym dodaniem.7. Gotową masę wylewamy do blaszki – w tym wypadku do okrągłej miski żaroodpornej (szklanej lub metalowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 160 0 C piekarnika z funkcją góra i dół na około pół godziny –
biszkopt musi „odchodzić” od
boków blaszki.9.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z około 30 cm na blat kuchenny na którym wcześniej położyliśmy ręcznik.10. Odstawić do wystudzenia i wyjąć z blaszki.Masa do przełożenia :250 g
serka mascarpone250 g
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudruopcjonalnie 3 łyżeczki
żelatyny zalanej odrobiną zimnej
wody i podgrzanej do rozpuszczenia
owoce1. Schłodzoną
śmietankę i
serek połączyć i ubić na sztywno.2. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i rozpuszczoną
żelatynę jeśli chcecie lepiej utrwalić masę.3. przekrojony
biszkopt przełożyć masą na którą można wyłożyć pokrojone
owoce np.
truskawki,
brzoskwinie z puszki,
maliny.4. Torcik obłożyłam masą
maślaną na którą wykonałam dekoracje z masy plastycznej . O
masie plastycznej napiszę w innym
poście.Życzę smacznego!!