ßßß
Biszkopt wykonany z dowolnego przepisu, który preferujecie.Ja osobiście od lat robię z przepisu, który gorąco polecam ponieważ zawsze, ale to zawsze się udaje i nie wymaga dodania proszku do pieczenia, którego nie toleruję w biszkopcie. Biszkopt sam w sobie ma być puszysty a nie po dodaniu proszku.BiszkoptSkładniki:5 dużych jaj¾ szklanki cukru(ja zawsze daję ok ½ gdyż nie lubię bardzo słodkich ciast)¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanka mąki ziemniaczanej1. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.2. Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywno.3. Do ubitych białek dodawać partiami cukier nadal ubijając.4. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać aż wytworzą się liczne pęcherzyki powietrza świadczące o dobrym napowietrzeniu masy biszkoptowej, które gwarantuje udany biszkopt.5. Teraz odkładamy mikser – nie będzie już nam potrzebny – a bierzemy drewnianą łyżkę.6. Łączymy obie mąki i przesiewając przez sitko w kilku partiach wsypujemy do masy biszkoptowej dokładnie i delikatnie mieszając za każdym dodaniem.7. Gotową masę wylewamy do blaszki – w tym wypadku do okrągłej miski żaroodpornej (szklanej lub metalowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 160 0 C piekarnika z funkcją góra i dół na około pół godziny – biszkopt musi „odchodzić” od boków blaszki.9. Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z około 30 cm na blat kuchenny na którym wcześniej położyliśmy ręcznik.10. Odstawić do wystudzenia i wyjąć z blaszki.Masa do przełożenia :250 g serka mascarpone250 g śmietany 30%3 łyżki cukru pudruopcjonalnie 3 łyżeczki żelatyny zalanej odrobiną zimnej wody i podgrzanej do rozpuszczeniaowoce1. Schłodzoną śmietankę i serek połączyć i ubić na sztywno.2. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę jeśli chcecie lepiej utrwalić masę.3. przekrojony biszkopt przełożyć masą na którą można wyłożyć pokrojone owoce np. truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny.4. Torcik obłożyłam masą maślaną na którą wykonałam dekoracje z masy plastycznej . O masie plastycznej napiszę w innym poście.Życzę smacznego!!
