ßßß Cookit - przepis na Tort piłka nożna

Tort piłka nożna

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj moi kochani chciałam jeszcze raz przywołać wspomnienie piłkarskich emocji.
Moi domownicy są wiernymi fanami futbolu więc i mnie również udzieliła się gorąca atmosfera Mundialu.
Nie lubię oglądać jak faceci biegają za piłką więc przeniosłam się do mojego królestwa i wyczarowałam torcik w kształcie piłki nożnej oczywiście w barwach World Cup Brasil.
Torcik piłka – brazylijskie szaleństwo.
Biszkopt wykonany z dowolnego przepisu, który preferujecie.
Ja osobiście od lat robię z przepisu, który gorąco polecam ponieważ zawsze, ale to zawsze się udaje i nie wymaga dodania proszku do pieczenia, którego nie toleruję w biszkopcie. Biszkopt sam w sobie ma być puszysty a nie po dodaniu proszku.
Biszkopt
Składniki:
5 dużych jaj
¾ szklanki cukru(ja zawsze daję ok ½ gdyż nie lubię bardzo słodkich ciast)
¾ szklanki mąki tortowej
¼ szklanka mąki ziemniaczanej
1. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
2. Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywno.
3. Do ubitych białek dodawać partiami cukier nadal ubijając.
4. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać aż wytworzą się liczne pęcherzyki powietrza świadczące o dobrym napowietrzeniu masy biszkoptowej, które gwarantuje udany biszkopt.
5. Teraz odkładamy mikser – nie będzie już nam potrzebny – a bierzemy drewnianą łyżkę.
6. Łączymy obie mąki i przesiewając przez sitko w kilku partiach wsypujemy do masy biszkoptowej dokładnie i delikatnie mieszając za każdym dodaniem.
7. Gotową masę wylewamy do blaszki – w tym wypadku do okrągłej miski żaroodpornej (szklanej lub metalowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 160 0 C piekarnika z funkcją góra i dół na około pół godziny – biszkopt musi „odchodzić” od boków blaszki.
9. Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z około 30 cm na blat kuchenny na którym wcześniej położyliśmy ręcznik.
10. Odstawić do wystudzenia i wyjąć z blaszki.
Masa do przełożenia :
250 g serka mascarpone
250 g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie 3 łyżeczki żelatyny zalanej odrobiną zimnej wody i podgrzanej do rozpuszczenia
owoce
1. Schłodzoną śmietankę i serek połączyć i ubić na sztywno.
2. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę jeśli chcecie lepiej utrwalić masę.
3. przekrojony biszkopt przełożyć masą na którą można wyłożyć pokrojone owoce np. truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny.
4. Torcik obłożyłam masą maślaną na którą wykonałam dekoracje z masy plastycznej . O masie plastycznej napiszę w innym poście.
Życzę smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/tort-pilka